Sant Jordi

Us proposem una selecció dels llibres Sant Jordi que aniran apareixent des d’ara i fins al 23 d’abril, perquè aneu agafant idees. Unes novetats editorials per un Sant Jordi 2022 Barcelona en què recuperarem la normalitat als carrers. Mentre s’acaben de concretar els preparatius de la gran diada del 23 d’abril, les novetats editorials ja s’acumulen a les llibreries, llestes per a la cita literària de l’any.

Et fem un recull de les 12 llibres Sant Jordi que es presenten com a novetats editorials per a la diada del 2022.

Llibres Sant Jordi 2022

‘Distòcia’


Pilar Codony

L’Altra Editorial

Data de publicació: 23 de febrer

Sant Jordi

La banyolina Pilar Codony ha guanyat el Premi Documenta 2021 amb ‘Distòcia’, el retrat d’una comunitat rural formada per una polifonia de veus: per les seves pàgines passen una veterinària, un vedell i un gos pastor, dos germans que fan formatges, dues vaques enamorades, el vol de les orenetes… Un univers fet de pràctiques ancestrals i encara vigents, i de lògiques mal enteses des de la perspectiva de la ciutat, que acostarà al lector urbà a les realitats del camp.


‘Més que una dona’


Caitlin Moran

Anagrama

Data de publicació: 16 de març

Sant Jordi

Caitlin Moran es va fer popular a escala internacional amb el best-seller ‘Com ser una dona’. I si en aquell llibre analitzava amb humor i amb esperit crític la vida d’una dona urbana a la trentena, a ‘Més que una dona’ hi torna per parlar de l’escenari que s’obre a les portes dels 50. El sexe en parella, la tirania de l’estètica, les tasques de la llar, els pares que es fan grans o l’estrès són alguns dels molts temes que tracta en el seu nou llibre.

‘El monstre de Santa Helena’


Albert Sánchez Piñol

La Campana

Alfaguara

Data de publicació: 24 de març

Sant Jordi

François-René de Chateaubriand, un dels grans noms de les lletres franceses, i la seva amant Delphine Sabran viatgen a l’illa de Santa Helena. Som al 1819, i en aquest apartat illot hi viu el que ha estat un dels homes més poderosos de la seva època: Napoleó Bonaparte. Però quan la parella recala a l’illa, descobrirà que hi ha monstres més inquietants que l’antic emperador dels francesos. Albert Sánchez Piñol mescla dos territoris que coneix bé, el de la ficció històrica i el del terror sobrenatural, en la seva nova novel·la.


‘El temple dels pobres’


Alfred Bosch

Columna Edicions

Data de publicació: 09 de març.

En Pep i la Maria són fills de treballadors de la Sagrada Família i formen part de la primera fornada de nens que estudien a l’escola del temple, en una institució de pedagogia moderna. Els nens van creixent i viuen amors, amistats i enemistats que s’aniran solapant amb la construcció del temple i amb l’evolució històrica del país. Una novel·la emocionant que relata unes vides lligades a un dels monuments més importants de Catalunya i a unes circumstàncies històriques convulses.

‘El crepuscle del món’


Werner Herzog

L’Altra Editorial

Blackie Books

Data de publicació: 16 de març

Sant Jordi

Quan l’any 1997 el director alemany Werner Herzog va viatjar al Japó, les autoritats del país li van preguntar a quina personalitat il·lustre i prestigiosa li venia de gust conèixer, i el cineasta ho va tenir molt clar: Hiroo Onoda, el soldat que va viure durant dècades en una illa, pensant que la II Guerra Mundial no havia acabat. ‘El crepuscle del món’, la primera incursió de Herzog en el camp de la narrativa, és una crònica de la batalla quixotesca que aquest darrer soldat va dur contra el món i contra la realitat, enmig de la selva.


‘El cocinero de Alcyon’


Andrea Camilleri

Salamandra

Data de publicació: 17 de març

Sant Jordi

Dos fets coincideixen a la ciutat italiana de Vigata: un operari apareix penjat a l’obra que treballa, i un iot de luxe amb capacitat per a un helicòpter amarra al port. És només una qüestió de temps que el sempre despert comissari Montalbano associï aquests dos esdeveniments fortuïts i s’adoni que alguna cosa s’està maquinant en aquest enclavament fictici de Sicília. ‘El cocinero de Alcyon’ és el penúltim llibre que Andrea Camilleri, mestre de la novel·la negra, va escriure abans de morir, i ara arriba traduït a casa nostra.

‘Cuarentena’


Petros Márkaris

Tusquets Editores

Data de publicació: 30 de març.

Sant Jordi

I si abans, amb Andrea Camilleri, parlàvem d’un dels grans noms del noir europeu en llengua italiana, ara ho fem d’un altre que escriu en grec. Petros Márkaris recupera al comissari Kostas Jaritos en un recull de relats breus, un dels quals, per cert, i com podeu deduir pel títol, té lloc en plena pandèmia del coronavirus. La llum de Grècia torna a conviure amb la foscor de la corrupció de la seva societat en el llibre d’un dels autors més prolífics del gènere negre continental.


‘El día que escapé del gueto’


John Carr

Catedral

Data de publicació: 21 de març

Sant Jordi

En Chaim és un nen polonès atrapat al gueto de Varsòvia. Agosarat i valent, s’embarca en una sèrie de missions de resistència fins que, en plena acció, mata a un guàrdia nazi. Comença així un viatge de fugida que el durà a creuar Europa, viure impressionants aventures i acabar enrolat a l’exèrcit britànic per lluitar contra els soldats de Hitler. L’argument podria valdre per a un fulletó romàntic, però en aquest cas és una història real. John Carr traça la memòria del seu pare, el Chaim de la novel·la, que durant anys va amagar a la seva família el seu heroïc passat.

‘Nits de pesta’


Orhan Pamuk

Més Llibres

Literatura Random House

Data de publicació: 24 de març

Sant Jordi

Abril del 1901. Un vaixell s’acosta a l’illa de Minguer, a Turquia, portant a bord diverses personalitats de l’aristocràcia nacional, però també un inspector de sanitat del govern otomà amb un objectiu clar: investigar els rumors d’un brot de pesta a l’illa. El Premi Nobel Orhan Pamuk ens proposa un relat coral de ficció en el marc històric d’una epidèmia poc coneguda fora de les seves fronteres.

‘Mares, pares i més’


Siri Hustvedt

Edicions 62

Seix Barral

Data de publicació: 30 de març

Sant Jordi

L’escriptora nord-americana Siri Hustvedt ja fa temps que és un dels noms més cobejats en el camp de l’assaig feminista contemporani. A ‘Mares, pares i més’ posa el focus en les seves pròpies vivències com a dona i membre d’una família per parlar de maternitat, abusos de poder, misogínia, marginació de les dones o del poder de l’art.

‘Història de la música del segle XX (l’electrònica)’


Pau Riba

Males Herbes

Data de publicació: 23 de març

Sant Jordi

El mític cantautor Pau Riba ens va deixar fa uns dies, però el seu llegat continua molt present. Amb ‘Història de la música del segle XX (l’electrònica)’, repassa cent anys d’evolució tant dels instruments musicals com de la forma d’enregistrar-los. I en aquesta panoràmica, Riba ens explica també la seva relació, íntima i passional, amb un art que va estructurar la seva vida i li va servir com a altaveu i catalitzador d’una mirada i una sensibilitat genials.

‘Vértigo’


Rigoberta Bandini

Aguilar

Data de publicació: 7 d’abril

Sant Jordi

La popular música Rigoberta Bandini es passa a la literatura amb ‘Vértigo’, un llibre que va escriure durant els mesos més complicats de la pandèmia i en què reflexiona sobre una altra crisi: la de fer 30 anys. Una crisi que, en el seu cas, va suposar un punt d’inflexió que la va propulsar a compondre les cançons amb què s’ha convertit en un dels noms més aplaudits de la música de casa nostra.

‘Ciudad en llamas’


Don Winslow

Harper Collins Ibérica

Data de publicació: 18 d’abril

Sant Jordi

El nord-americà Don Winslow, recentment guardonat amb el Premi Carvalho a la BCNegra 2022, publica ‘Ciudad en llamas’, la primera part d’una nova trilogia. El relat, ubicat al Rhode Island del 1986, està protagonitzat per un estibador del port que fa feinetes per la màfia irlandesa, i que es veu enmig d’una guerra de bandes rivals que el portarà a una espiral de corrupció i violència per salvar la seva família i els seus amics.