(ACN) Sant Jordi arriba enguany amb els millors pronòstics del sector del llibre i de la rosa, després de dues edicions marcades per la pandèmia. La Cambra del Llibre ja augurava fa uns dies una jornada “històrica” de retorn a la normalitat en què es podrien superar els 1,9 milions de llibres venuts i els 22 milions facturats pel sector la diada del 2019. Igualment, els floristes confien a vendre al voltant dels sis milions de roses, les mateixes que el darrer any abans de la crisi del coronavirus. A Barcelona s’estrena una “superilla” literària sense trànsit i la ciutat tindrà 300 parades, un rècord absolut. Només la pluja amenaça de fer la guitza i de moment ha obligat a modificar preventivament algunes ubicacions de parades i actes.

Amb permís de la pluja, s’espera que els carrers de Catalunya tornin a omplir-se massivament aquest Sant Jordi i es recuperi així l’esperit participatiu de la diada. L’any 2020 gairebé no es va celebrar per l’esclat de la pandèmia, i l’any passat van tornar, encara que tímidament i amb moltes restriccions, tant l’afluència i la mobilitat com el gran clàssic de la diada: les signatures dels autors. Tot i així, finalment es van vendre 1,3 milions de llibres amb una facturació de 18 milions d’euros, gairebé el 85 % del 2019, el darrer any abans de la pandèmia.

Enguany s’imposarà la normalitat prepandèmica i tornaran les cues per aconseguir la signatura d’un autor. De fet, hi haurà un nou rècord de parades a la ciutat de Barcelona, on s’arribarà per primera vegada a les 300, 170 de les quals acolliran signatures. Hi ha contribuït la creació d’una “superilla” literària per reduir el trànsit rodat i esponjar la celebració al centre de la ciutat, amb prop de 200 punts de venda.

Aquest model és una versió augmentada (i sense restriccions als vianants) de l’àrea perimetrada que es va estrenar l’any passat al passeig de Gràcia, i són diverses les ciutats que el replicaran —o que repetiran—, amb espais propis i diferenciats per als professionals del llibre i la flor. Per exemple Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida.

Una edició “històrica”

Amb aquests ingredients, i amb les ganes del sector i dels lectors de recuperar l’experiència del Sant Jordi prèvia al 2020, llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquesta edició de Sant Jordi serà una de les més massives i rellevants de la història. De fet, la Cambra del Llibre pronostica que enguany pot ser un any de rècord de venda de llibres. Els floristes fan una previsió més modesta, i esperen igualar els sis milions de roses que es van vendre el 2019.

En qualsevol cas, l’absència de restriccions fa augurar un dia de multituds als carrers. El Gremi de Llibreters de Catalunya no dubtava fa uns dies que aquest seria un Sant Jordi “molt lluït”, amb molta gent i molta mobilitat de Barcelona a la resta del territori, i viceversa, pel fet de caure en dissabte.