esmorzar sant jordi 2022

El tradicional esmorzar del Sant Jordi 2022 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha tornat després de dos anys d’aturada per la pandèmia de la covid-19. Un acte al qual ha assistit la vicepresidenta segona del Govern central, Yolanda Díaz, i el ministre Joan Subirats, a més d’integrants dels grups municipals. La pregonera, l’escriptora Imma Monsó, ha reivindicat la literatura transgressora i “verge de censura”.

Durant l’acte protocol·lari, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat celebrar “més que mai” la cultura aquest Sant Jordi i retornar l’ajuda que ha proporcionat durant l’emergència sanitària.

Una literatura “verge de censura”

La pregonera d’aquest Sant Jordi a Barcelona, l’escriptora Imma Monsó, ha llegit el text ‘La literatura que quiero’, que reivindica que la literatura ha de ser transgressora, insubordinada, sense etiquetes, atemporal i que no s’ha de sotmetre “a les tendències i a la provocació gratuïta; una literatura adulta, i, si és infantil, que també sigui adulta”. També ha desitjat que sigui “verge de censura”, que no es pugui reduir a consignes polítiques i a sinopsis simplistes, i ha recordat que pertany a una generació en la qual els llibres eren una porta als somnis, a l’entreteniment i al coneixement, cosa que considera que ara ha canviat.

L’autora també ha cridat editors i autors al fet que facin seves aquestes peticions per garantir així el futur de la literatura, “un lloc al qual tornar quan, un dia, tota la resta sigui mentida”.

Colau demana “celebrar més que mai la cultura”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que es pugui tornar a gaudir sense restriccions d’aquesta festa, “que s’ha convertit en universal i és una de les més boniques del món”. Ha afegit que durant la pandèmia s’han continuat obrint llibreries a la ciutat, “petites finestres d’esperança”, i els lectors han comprat més llibres, un altre signe d’esperança per a ella. També ha dit que Barcelona s’ha preparat amb la “superilla literària” del centre de la ciutat perquè es pot celebrar la diada en condicions millors, amb “més carrers pacificats que mai” i també amb espais als barris.

Ha remarcat que la ciutat està preparada. Ha animat a omplir els carrers i a celebrar “més que mai la vida i la vida en comú de la cultura”, i ha dit que, tot i que plogui, serà el Sant Jordi que la societat mereix.