temps sant jordi 2022 barcelona

Protecció Civil va posar divendres al migdia en fase de prealerta el pla Vencat per les fortes ratxes de vent que podran superar els 70 km/h entre el migdia i la tarda de demà, pel Sant Jordi 2022 a Barcelona. La previsió indica també inestabilitat, amb pluges que podrien regar Barcelona en algun moment del dia. També es va activar la prealerta del pla Procicat a causa del fort onatge previst (onades de més de 2,5 metres d’alçària).

Els models no ho preveien, però una forta calamarsa ha esguerrat el Sant Jordi 2022 a Barcelona i ha fet malbé parades.

Un front abans del vent

L’arribada d’una borrasca temps per Sant Jordi a Barcelona i Catalunya. Ja durant el matí, el pas d’un front deixarà alguns ruixats i fins i tot algunes tempestes. No plourà tot el dia i, de fet, al migdia es podran obrir clarianes, tot i no fer net del tot.

Serà aleshores quan el vent s’enfortirà, accelerat per la presència d’una borrasca potent al Rosselló que intensificarà el vent entre el migdia i la tarda.

Avís del Meteocat per vent fort el 23 d’abril

Davant d’aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 1 sobre 6 davant la possibilitat que se superin els 70 km/h a Barcelona, el Vallès Oriental, el Maresme, Osona, la Selva i el Gironès.

font: Meteocat

L’avís s’estén des de les 14 hores fins a les 20 hores de dissabte 23 d’abril, diada de Sant Jordi. Serà el moment en què caldrà parar més atenció al vent, sense descartar que pugui anar acompanyat també d’algun xàfec o ruixat puntual que, en principi, seran ja de curta durada.

Molta precaució també a les platges

Independentment de l’avís per vent, Barcelona també té un avís pel fort onatge que s’espera al front marítim, amb onades que podran superar els 2,5 m durant tot el dia.

Cal evitar anar als espigons i platges, tot i que el temporal marítim pugui ser llaminer per a fer fotografies.

Consells davant del vent fort

En un dia tan assenyalat com el de Sant Jordi, potser el consell més evident és fixar bé en la mesura que sigui possible tots el elements no fixos associats a aquest dia tan especial, com poden ser carpes i tendals, entre d’altres.

Protecció Civil també recomana aquestes actuacions en cas de vent fort:

  • Retirar testos de façanes i terrasses per evitar que caiguin i provoquin un accident.
  • Tancar portes i finestres de l’habitatge.
  • Parar atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyar-se de grues, panells i arbres.
  • Evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.
  • Recollir la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremar precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de més de 70 km/h.