historia sant jordi barcelona

La festivitat de Sant Jordi és sinònim de parades de roses i llibres i de carrers plens a vessar de catalans disposats a gaudir d’aquesta diada a Catalunya. Sant Jordi és el 23 d’abril perquè coincideix amb el dia en què va morir el cavaller Jordi, el sant decapitat per l’emperador Dioclecià després de negar-se a perseguir cristians. Aquest fet el va convertir en un màrtir i de seguida van sorgir històries lligades a la seva figura, tal com recorda l’Ajuntament de Barcelona.

Ara bé, des de quan se celebra Sant Jordi a Barcelona?

Sant Jordi, una festa lligada a la Renaixença

Sant Jordi va convertir-se en patró de Catalunya l’any 1456, tot i que n’hi havia devoció des de molt abans. Durant el segle XVI ja es celebraven festes cada 23 d’abril, però segons explica l’historiador Pau Vinyes, va ser amb la Renaixença que “la festivitat i la celebració de la diada va anar assolint protagonisme en el món intel·lectual i cívic del país”.

El 1927, l’escriptor valencià Vicent Clavel va fer un pas més i va proposar a la Cambra del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors l’organització d’una festa en honor del llibre. Es va fer el 7 d’octubre d’aquell any. El 1929 es va canviar la data per fer-la coincidir amb la mort de William Shakespeare i de Miguel de Cervantes, el 23 d’abril. Des d’aleshores, el dia de Sant Jordi és el dia del llibre i el dia de la rosa.

La tradició de regalar roses el 23 d’abril

Ja al segle XV hi havia tradició de regalar-se roses el 23 d’abril, coincidint amb una fira de les roses o “dels enamorats” que se celebrava al Palau de la Generalitat. Hi anaven sobretot parelles o matrimonis joves i els homes acostumaven a regalar una d’aquestes flors a la seva dona. D’aquí ens ha arribat la tradició d’obsequiar una rosa el 23 d’abril, dia de Sant Jordi.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?