La crisi del coronavirus i el confinament han servit d’inspiració per molts artistes.
Són moltes les cançons que han nascut en quarantena i que tenen el coronavirus i el confinament com a temes principals. Fins i tot han aparegut projectes que segur que tindran un llarg recorregut un cop superada la crisi, com els Stay Homas, que a la tardor publicaran el seu primer disc. I ara, un cop superada la crisi més forta i situats ja en la ‘nova normalitat’, comencen a sorgir cançons que miren enrere i reflexionen sobre la pandèmia, com el darrer tema d’Albert Pla. Així que sí, molt probablement, alguna cançó de l’estiu 2020 haurà nascut del confinament!
Les millors cançons del confinament
Albert Pla
Més de 3 mesos després de que s’iniciés el confinament i quan sembla que ja ens trobem en una ‘nova normalitat’, Albert Pla publica una nova cançó on ironitza sobre l’impacte del coronavirus a escala mundial. ‘¿Os acrodáis?’ és un tema que ha fet durant la pandèmia de la Covid-19 i que és tan llarg com el temps que ha durat el confinament.
Stay Homas
Guillem Boltó (trombó i veu de Doctor Prats), Klaus Stroink (trompeta de Buhos) i Ray Benet (baixista de Buhos) són amics, músics i companys de pis… i ara també són Stay Homas. El confinament els ha obligat a estar junts tots aquests dies, i això ho han aprofitat per crear i gravar temes sobre el coronavirus des del terrat de casa seva. Cançons que publiquen periòdicament i que compten normalment amb la col·laboració d’altres artistes, com Sílvia Pérez Cruz, Maria Jose Llergo, Judit Neddermann o Macaco, entre d’altres; fins i tot han fet una col·laboració amb Pablo Alboran. El que va començar com un joc per passar el confinament, s’ha convertit ja en un projecte real. Ara tenen més de 415.000 seguidors a Instagram (@stay.homas) i ja han fitxat per la discogràfica Sony Music, amb qui treuran un disc a la tardor. I un cop arribada la nova normalitat i amb la possibilitat de fer concerts aquest estiu, ja tenen programada una llarga gira per endavant!
Michael Bublé
Michael Bublé versiona els Stay Homas des de casa seva. El músic canadenc ja es va fixar en aquest trio sorgit del confiament només començar, quan va elogiar la seva feina compartint un dels seus temes a través de les seves xarxes socials. Ara, ha anat un pas més enllà fent-ne la seva pròpia versió. El ‘Gotta Be Patient’ que Bublé ha gravat junt als components de Barnaked Ladies i la mexicana Sofía Reyes ja té més de mig milió de visites.
Leiva
Leiva celebra els 40 en quarantena i regala aquesta cançó als seus seguidors. ‘La Estación Eterna’ és un tema escrit i gravat des del confinament. Un impuls artístic que ja té més de 125.000 visites a YouTube.
Vetusta Morla
Vetusta Morla és l’últim grup que s’agefeix a l’homenatge als sanitaris en la lluita contra el Coronavirus, amb la cançó ‘los abrazos prohibidos’. La banda madrilenya ha composat aquest tema durant els dies de confinament i l’ha gravat amb la col·labotració de molts altres artistes: Carlos Raya. Alice Wonder, Andrés Suárez, Carlotta Cosials (Hinds), Christina Rosenvinge, Dani Martín, Depedro, Eva Amaral (Amaral), Ismael Serrano, Iván Ferreiro, Joaquín Sabina, Kase.O, Leiva, Luz Casal, Maika Makovski, Marwan, Nacho Vegas, Nina de Juan (Morgan), Pucho (Vetusta Morla), Rozalén, Santi Balmes (Love Of Lesbian) i Xoel López. Al videoclip que aconpanya el tema, surten tots aquests artistes barrejats amb professionals sanitaris, els veritables protagonistes d’aquesta història.
B Vocal
El grup a capella B Vocal ha iniciat una campanya de microdonacions per la investigació del coronavirus. Donacions que aniran destinades a 3 hospitals entre els quals hi ha el Clínic. El que proposen és el tema ‘No estarás solo’, una cançó en record de les víctimes i supervivents de la pandèmia amb un vídeo també gravat expressament per a l’ocasió.
Lluís Llach
Lluís Llach ha fet una versió del seu tema ‘Un núvol blanc’ per ajudar a la campanya #JoEmCorono, on ha comptat amb la col·laboració de Judith Nedderman, Santi Balmes i Gemma Humet. La cançó original, inclosa en l’àlbum ‘Maremar’, publicat al 1985, parla de les absències i l’enyorança, i Llach l’ha volgut dedicar a totes les persones que han perdut la vida durant aquesta pandèmia.
Companyia Elèctrica Dharma
El confinament no ha pogut aturar les ganes de trobar-se i tocar plegats de la Companyia Elèctrica Dharma. Lluny de deixar els instruments aparcats, han volgut trobar-se, i ho han fet musicalment de manera telemàtica amb l’objectiu de poder enviar un missatge d’ànims i suport a la població. El grup ha volgut sentir-se a la vora de la gent, gravant una versió confinada de ‘Flamarada’ amb un contingut clar i que va dedicada sense excepció a cada una de les persones que ens han deixat, a les que encara hi són i a les que hi seguiran sent; malgrat l’adversitat, cal seguir endavant.
Doctor Prats
Els terrassencs Doctor Prats se sumen a la iniciativa que ja han tingut altres artistes de fer una cançó per al confinament. En aquest cas, han fet una versió confinada del seu tema ‘Al final tot anirà bé’, que pertany al seu tercer i últim disc “Venim de lluny”.
Miki Núñez
El cantant Miki Núñez ha publicat una versió col·lectiva del seu tema ‘Escriurem’, amb l’objectiu de donar suport a la iniciativa #JoEmCorono, encapçalada pel doctor Bonaventura Clotet per la lluita contra el Coronavirus. Hi han participat un quinzena d’artistes: Cesk Freixas, Lildami, Blaumut, La Pegatina, Judit Nedderman, Els Amics de les Arts, Doctor Prats, Buhos, Sey Sisters, Natalia Lacunza, Alba Reche, Sara Roy, Bely Basarte i Maren.
Kase.O i La OCAS
Kase.O en format simfònic, una nova fórmula també sorgida del confinament. No és la primera vegada que L’OCAS (Orquestra de Cambra de Siero) i el raper Kase.O col·laboren, i en aquesta ocasió ho han fet per donar suport a la lluita contra la Covid19. El resultat és una versió simfònica del tema ‘Renacimiento’, un text revitalitzador, il·lusionant i optimista, que ben bé podria estar pensat pel moment actualt. El jove compositor asturià Javier Vázquez n’ha fet la composició musical, en la qual han participat 53 músics des de les seves cases situades en 5 països de 3 continents. Tots els beneficis que es recaptin aniran a l’ONG Clowntagiosos, que realitza activitats solidàries a l’hospital materno-infantil Miguel Servet de Saragossa.
Juan Valderrama
L’artista també fa la seva aportació a la lluita contra la Covid19 amb el tema ‘Que vuelva’. Una cançó que crida a tornar a la normalitat i a que res ni ningú ens podrà prendre la nostra essència. A la cançó hi ha col·laborat la cantaora Miriam Cantero i els beneficis que es recaptin aniran directes al banc dels aliments.
‘Un Sant Jordi diferent’
‘Un Sant Jordi diferent’ és una cançó composta per Salva Racero i Xasqui Ten. Un projecte nascut durant les dues últimes setmanes de confinament amb l’objectiu de transmetre arreu l’energia positiva del missatge que ens han ensenyat els infants: “tot anirà bé!”. El tema compta amb la participació d’una vintena d’artistes de casa nostra i pretén fer una celebració conjunta d’aquesta festa, malgrat les circumstàncies.
El Gran Teatre del Liceu
El Gran Teatre del Liceu també proposa el seu tema confinat. En aquest cas, un exepriment comunitari amb la col·laboració de 142 artistes i un vídeo multipantalla com a resultat. La cançó escollida és el ‘Nessun Dorma’ de l’òpera ‘Turandot’, que acaba, com segurament molts ja sabeu, amb les cèlebres paraules ‘vincerò, vincerò’, quelcom molt adient en moments com l’actual.
Macaco
El cantant barceloní fa el seu propi homenatge al personal sanitari que treballa a primera línia contra el coronavirus amb una cançó que ha composat especialment per ells, i que va acopanyada d’un videoclip rodat a l’Hospital del Mar: ‘Sanadoras voluntades’. Tots els ingressos derivats de la reproducció de la cançó i dels drets d’autor aniran destinats a un projecte d’investigació de l’Hospital del Mar per la lluita contra la Covid19.
Sense Sal
Sense Sal ha publicat el vídeo d’una versió confinada de ‘Mira’m als ulls’, que s’inclou al disc ‘Només tenim la veu’. Els vuit membres del grup s’han gravat individualment a casa seva i el resultat és aquest vídeo han penjat a les xarxes socials.
Foo Fighters, Dua Lipa i Chris Martin de Coldplay
El productor Fraser T. Smith ha ideat un cover de la mítica cançó ‘Times Like These’ de Foo Fighters amb l’objectiu de reunir diners per lluitar contra el coronavirus. El tema, protagonitzat pels mateixos Foo Fighters (Dave Grohl i Taylor Hawkins), Dua Lipa i Chris Martin de Coldplay va sonar per primer cop a la BBC Radio 1 i ja porta quasi 2 milions de reproduccions a YouTube. També hi participen una vintena d’artistes com Bastille, Ellie Goulding, Rita Ora, Sam Fender o Yungblud, tocant i cantant el tema des de casa seva. Els ingresssos d’aquesta iniciativa es repartiran entre les entitats Comic Relief i Children In Need.
Arco
Arco també se suma a la iniciativa de tants altres artistes i proposa la seva cançó per lluitar contra el coronavirus. El tema ‘Los que marchan’ sorgeix durant una nit de confinament, on l’artista sent la necessitat de posar ordre als seus sentiments, explicant i cantant el seu particular homenatge a aquells que ens han deixat per culpa de la malaltia.
JP Saxe i Julia Michaels
El cantant i compositor nascut a Toronto, JP Saxe i l’artista nominada al Grammy, Julia Michaels, han publicat un nou vídeo del seu duet ‘If The World Was Ending’, per donar suport a l’organització Metges sense Fronteres en la seva lluita contra la Covid19. De fet, tots els beneficis recaptats amb aquesta iniciativa aniran directes cap a MSF. No es tracta d’un tema nou, sinó que va ser escrit l’estiu passat després dels terretrèmols de Los Àngeles, però degut a la pandemia actual, el fort missatge que llença ha tornat a ser rellevant. En aquesta versió de la cançó hi han participat artistes com Alessia Cara, H.E.R., Keith Urban, Niall Horan o Sam Smith entre d’altres.
Acordies Duet
Catorze grups i solistes d’orquestres de ball d’arreu de Catalunya han unit les seves veus per cantar una original i alegre cançó amb la que volen donar una injecció d’optimisme per fer front a aquests difícils dies de confinament. La cançó l’han creat la Maria Alba Sabata i el músic basc José Ramón Tarrio (Ramonxu) que formen el duet Acordies amb la col·laboració de Pep Marquès a la lletra i d’altres artistes d’arreu de Catalunya. ‘Confinats, fot el cam coronavirus’ és el nom d’aquest tema que explica la situació que estem vivint en clau d’humor i amb molt de ritme.
Gerard Aledo
‘Obrint els ulls’ és el nou projecte de Gerard Aledo, exlíder d’Animal, que ara enceta un camí més personal i intimista sota el seu nom propi, i que veurà la llum properament. De moment, el cantant ha presentat un primer tema que, a més, té relació amb la situació de confinament en què ens trobem. ‘Quan tot hagi acabat’, és el títol d’aquesta cançó que canta a aquella persona a qui s’ha vist obligat a deixar de veure, i imagina totes aquelles coses que aviat podran tornar fer juntes per recuperar el temps perdut. El videoclip compta amb la participació dels seus seguidors amb imatges que reflecteixen moments bonics de la vida desconfinada que ara tant enyorem.
Tirando Sillas
‘Sa rumbeta’ és un homenatge, un record, a aquelles persones que se n’han anat sense que haguem tingut l’oportunitat d’acomiadar-nos. Una cançó, però, que té un sentit optimista, de celebració dels bons moments compartits i de la importància de gaudir la vida amb total intensitat. Va ser compost per la Mariona Sans, en record del seu pare fa uns anys, però ara recobra actualitat i Tirando Sillas ha enregistrat aquest vídeo amb l’ajuda de molts amics i familiars per a compartir aquests sentiments amb tots aquells que pateixen una situació similar.
Dyango
Dyango versiona el seu tema ‘Por volverte a ver’, acompanyat per Andrés Barrios al piano. Poc es pensava l’artista, que quasi 40 anys després, la cançó tindria més significat que mai.
Pachawa Sound
Des del seu confinament, el grup Pachawa Sound ens regala un ‘Confitrap de Sant Jordi’ per felicitar-nos aquesta Diada tan atípica i casolana. Enregistrat des de casa, en aquest tema els maresmencs reinventen la llegenda de Sant Jordi i ho presenten amb un beat medieval. Quan tothom queda a casa, el drac pot sortir i recuperar el seu espai. Lluny de tota agressivitat, l’únic que busca és volar i tornar a gaudir de la natura.
Sabor de Gràcia
La banda de Rumba Catalana Sabor de Gràcia també ha fet el seu particular homenatge al personal sanitari en forma de cançó confinada. ‘Herois’ és un tema que pretén ser un missatge de suport i reconeixement a tot el personal sanitari. Es tracta d’un projecte solidari amb cooperació de Discmedi, Era Produccions, AGIPCAT i el Pla Integral del Poble Gitano que donarà els fons que recapti per col·laborar amb els projectes de recerca per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19 impulsats des de la Direcció General de Recerca i Innovació del Departament de Salut.
Quico el Célio
Quico el Célio canta un romanço de cec dedicat als treballadors i treballadores del món de la cultura en la difícil situació que pateix el seu ofici en els dies de confinament obligat per causa del Coronavirus. L’ha titulat ‘Oració de cec del món de la faràndula’.
Rozalén
Rozalén també té la seva cançó del confinament. Un tema que destinarà els beneficis a una xarxa de pisos d’acollida per a famílies, dones i infants en risc d’exlusió social, als quals dóna supot l’ONG Entreculturas, amb qui fa temps que col·labora. La cantant assegura que això que estem vivint ens afectarà a tots, però inssiteix en què hi ha col·lectius especialment sensibles i vilnerables que ho passaran encara pitjor. A tots ells va dedicat aquest ‘Aves enjauladas’.
‘No penso sortir’
El component de Falciots Ninja Albert Rams (ret) i Coralí Pagès han compost aquesta cançó durant aquests dies de confinament. Ve acompanyada d’una peça audiovisual que escenifica i celebra els plaers quotidians i els paradisos casolans.
Macedònia
Ara que tothom parla dels nens i nenes i de com estan suportant el confinament, el grup Macedònia ha fet aquesta cançó animant-los a seguir sent valents i a estar convençuts que guanyarem al Coronavirus. ‘Volem guanyar’ és una cançó contundent i positiva que anima a no perdre l’esperança.
Celtas Cortos
Fa tot just 30 anys del títol d’aquesta coneguda cançó de Celtas Cortos: ’20 de Abril’. El grup ha aprofitat el moment per fer-ne una nova versió per recaptar fons per la lluita contra el Coronaviurs. Artistes com Rozalén, Amaral o Sidonie participen en aquest vídeo juntament amb moltíssimes persones anònimes.
Carlos Ann
Des del confinament a la seva casa del barri del Congrés, el músic i poeta Carlos Ann ha creat ‘Saben que resistiremos’, un cant que evoca directament a la consciència de la resistència.
‘Hoy es la vida entera’
En la composició d’aquesta cançó hi han participat Rayden, La Pegatina, Muyayo Rif, Arco, Tu Otra Bonita, Alamedadosoulna i Balkan Paradise Orchestra. Ens parlen de gaudir del temps a casa i de donar importància a la nostra responsabilitat com a ciutadans.
Ebri Knight
El grup maresmenc Ebri Knight també té la seva cançó del confinament: ‘La cura’. Un tema compost, escrit i gravat amb tots els seus membres confinats i amb un videoclip gravat també des de casa i que compta amb la participació de personal sanitari, caixeres de supermercat i periodistes, entre d’altres. El nou senzill vol aportar el seu granet de sorra per reivindicar i fer valdre el paper de tota la gent que, sigui des de casa o des dels seus llocs de treball, estan posant l’interès general per damunt del propi, per sortir d’aquesta situació.
Adrià Salas (La Pegatina) i altres
En el festival ‘Yo Me Quedo En Casa’, durant els caps de setmana, diferents grups regalen als seus seguidors mitja hora de la seva música a través dels seus canals d’Instagram. D’aquesta iniciativa neix ara la cançó ‘Quédate en casa’, composada per Adrià Salas (cantant de La Pegatina) i produïda per Tato Latorre. Un total de 16 artistes que formaven part del festival participen en aquest tema que és una de les últimes propostes que se suma a les moltíssimes cançons que ja s’han fet al voltant del tema del coronavirus. Ells són Alba Reig de Sweet California, Álvaro Soler, Andrés de DVicio, Arnau Griso, Bely Basarte, Carlos Sadness, Dani Fernández, David Otero, Iván de Efecto Pasillo, Funambulista, La Pegatina, María Peláe, Mr. Kilombo, Rayden, Roi Méndez i Sofía Ellar.
Cactus
Els valencians Cactus publiquen ‘Stay Home Safe’, una cançó optimista i vitalista que posa el focus en un missatge esperançador. Un tema que vol deixar enrere allò negatiu d’aquesta situació i centrar-se en el fet que ben aviat tot haurà passat i podrem tornar a sortir als carrers. El videoclip compta amb la participació de seguidors del grup i persones anònimes que han enviat els seus vídeos per formar part del projecte.
VerdCel
Des d’abans del confinament, quan ja es pressentia què passaria, l’Alfons va començar a escriure els textos del que seria un nou projecte, SOS, que s’està gestant des del confinament i la distància. Un projecte que constarà d’un seguit de textos i cançons que aniran llençant properament relacionats amb diferents aspectes del que ens està tocant viure. El primer tema, ‘La boira’, en clau més recitat i en part cantat, intenta fer un anàlisi del context, i aprofundeix i reflexiona sobre aspectes diversos, causes i conseqüències de tot això.
Roger Pistola
El passat 20 de març es publicava el nou treball de Roger Pistola, ‘Quart creixent’, però a causa de les circumstàncies excepcionals en què ens trobem, es van haver d’anular tots els concerts de presentació del disc. Això ha fet que el cantautor mallorquí hagi aprofitat les darreres setmanes per refugiar-se en les cançons i posar ordre als seus propis pensaments. El resultat d’aprofitar aquesta situació com a font d’inspiració ha estat ‘Confinament’, un tema que ha gravat, i produït ell mateix.
Petons confinats
El compositor Benjamín A. Estácio (EstácioMusic) uneix forces amb l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol en la lluita contra la Covid-19 amb el videoclip de ‘Besos’. Famosos i persones anònimes envien els seus petons confinats i animen la gent a recaptar fons per comprar respiradors i vèncer el coronavirus.
Marina Rossell
també presenta la seva cançó inèdita vinculada amb el coronavirus i el confinament: ‘Tutto andrà bene’. Un tema que surt dels alts i baixos que tots estem sentint durant aquests dies i que vol donar força i ser un cant a l’esperança. La cantant el va presentar en directe al programa Planta Baixa de TV3.
Senyor Oca
Senyor Oca
també aprofita el moment crític que estem vivint per escriure i convidar a reflexionar sobre com hem arribat aquí i què podem fer quan això acabi. El tema que proposa es ‘Seguir girant’, una cançó alegre, amb el seu Drum and Bass característic i una tornada enganxosa que clama “entendrem que som tots part d’aquest gran univers”.
TMATNB
The Morning After The Night Before
són el Betu, el Mingu i el Jandro. Són un trio electrònic de Barcelona que també s’ha unit als grups que creen cançons sobre el coronavirus i el confinament. Aquesta proposta es titula ‘Fes-te a casa’ i demostra que qualsevol estil és vàlid per sumar-se a la causa!
Kate Tempest
La rapera, poeta, novel·lista i dramaturga britànica Kate Tempest posa la banda sonora a una campanya de Facebook contra el coronavirus. A través d’aquesta campanya, qualsevol persona podrà demanar o oferir ajuda davant de l’emergència sanitària que estem vivint.
Gertrudis
El grup de la Garriga també aprofita el confinament per presentar un nou tema: ‘Avui canviem el món’. Un himne nascut del confinament que insisteix en què la millor manera que tenim de contribuir a la lluita contra el coronavirus és quedant-nos a casa. Fa una setmana el van pujar a les xarxes socials i a partir d’avui ja es pot escoltar a Spotify (gravat en millors condicions, tot i que també des de casa!). Gertrudis havia de començar la gira de presentació del seu nou disc ‘No em dona la gana’ dijous 12 de març a Razzmatazz.
Xiula
El grup de música familiar Xiula va crear en només 24 hores la cançó ‘Em quedo a casa’ amb l’ajuda de moltes famílies que els van enviar centenars de vídeos. Els nens són un dels col·lectius que més està patint el confinament i és per això que necessiten, ara més que mai, distraccions com aquesta. El grup s’ha convertit en un referent per a aquests dies amb un tema molt enganxós per a grans i petits.
Cesk Freixas
El cantant Cesk Freixas presenta ‘Tot això sortirà bé’, una cançó sobre el coronavirus i l’emergència sanitària que estem vivint. A més a més, el músic ha publicat durant aquests dies diverses versions de temes d’altres artistes que canta, grava i penja des de casa seva. Cançons que van des de temes revolucionaris com el ‘Bella ciao’, fins a propostes per als més petis, com el ‘Baby shark’.
Gossos
El cantant de Gossos, Oriol Ferrer, i la seva filla, van començar una campanya impulsada pel Canet Rock (que de moment, encara té prevista la seva celebració pel 4 de juliol), per animar als més joves a quedar-se a casa. Ho van fer adaptant la lletra d’una de les cançons més conegudes del grup: ‘Corren’.
#Resistiré 2020
Des del primer dia del confinament la Cançó ‘Resistiré’ del Dúo Dinámico ha esdevingut quasi un himne i un referent per a molts ciutadans i ciutadanes. Ara, la trobem també gravada per més de 30 artistes sota la producció de Pablo Cebrián, en una iniciativa promoguda per Cadena 100 i que destinarà tots els seus beneficis a Càritas.
Santero y los Muchachos
Santero y los Muchachos
no han fet un tema nou, si no que han adaptat una de les cançons del seu darrer disc, proposant a tots els seus seguidros la seva participació des de casa per crear una versió col·laborativa del tema ‘Para siempre no existe’. Ells han fet la música i la lletra i han proposat als seguidors cantar i ballar. Així, sota el nom de ‘Santero y los confinados’ han proposat aquesta cançó:
Vanesa Martín
Vanesa Martín
s’uneix als artistes que fa dies que publiquen cançons relacionades amb el Coronavirus i ho fa en col·laboració amb la Creu Roja (donarà tots els beneficis que reculli per aquest tema a aquesta entitat). La cançó que proposa, que ha creat juntament a David Santisteban es titula ‘Un canto a la vida’ i fa un cant a la vida, a l’empatia i a la solidaritat.
La la Love You
La proposta de La la Love You és diferent. No presenten un tema nou ni fan participar ningú. El que proposen és una nova gravació del seu èxit ‘El fin del mundo’ gravant els sons extres només amb coses que tots tenim a casa. Un coixí, paper higiènic, el ratolí de l’ordinador o un pot de spray són alguns dels ‘instruments’ que han fet servir.
Emlan
L’Arnau Moreno, o Emlan, va demanar als seus seguidors d’Instagram què feien per passar el confinament i si en treuríem quelcom positiu de tot això. Del resultat, n’ha fet aquesta cançó: ‘El lado bueno’.
Mr Freak Ska
Després de tres dies confinat, el músic maratoní Mr Freak Ska va crear i enregistrar aquest nou tema, titulat ‘Coronavirus’. Després de dies corrent per whatsapp, i a partir de diverses peticions, es va decidir a penjar-lo a YouTube i compartir-lo amb tothom. Una cançó amb el ritme ska que el caracteritza i que posa una mica de bon humor al confinament!
Albert Guinovart
El pianista i compositor Albert Guinovart regala cada dia una miniatura als seus seguidors. Així és com ha titulat aquestes peces breus que compon cada dia i que penja a Instagram. Són temes de menys d’un minut, la durada màxima que permet aquesta xarxa social. El músic explica que espera que no se li acabin les idees i que aprofita que hi ha 24 tonalitats (seguint el model de Chopin o de Bach).
Pau Donés
feia des del balcó de casa el seu particular homenatge als sanitaris. La cançó es titula ‘Los ángeles se visten de blanco’ i la va cantar a capella, sense música, i durant poc més de mig minut. Es tracta d’una lletra emotiva on compara els sanitaris amb uns àngels que no tenen ni ales, ni llaços, ni rinxols d’or, però que es juguen la vida perquè altres estiguin bé.
El Kanka
Des que va començar el confinament, El Kanka ha fet diversos concerts per streaming i ha posat en marxa la iniciativa #ElKankaEnCasa, amb la qual cada dia a les 21h, comparteix un tema interpretat a guitarra i veu des de casa seva. A més a més, ha sorprès els seus seguidors amb una nova cançó, la lletra del qual té a veure amb el confinament i el moment que estem vivint. Es tracta de ‘Sabéis quiénes sois’.
La Quiero Viva ft. Fera
La Quiero Viva ft. Fera
també s’uneix als grups que creen cançons vinculades al Coronavirus. Aquesta banda Queer barcelonina és un projecte sense etiquetes ni gèneres i per aquesta ocasió proposen la cançó ‘La Cuarentena’, juntament amb Centauros.
Lory Money
Lory Money
és el nom artístic de Dara Dia, un músic senegalès de rap i trap que s’ha fet popular a través de Youtube. La seva caçó per combatre el Coronavirus és ‘Covid-19’ i ja porta quasi 45.000 visites a YouTube.
Hache Retamar
La cantant i compositora extremenya Hache Retamar proposa el tema ‘Abrazando en la Distancia’, una cançó més introspectiva i melancòlica que la majoria de les que estem escoltant al voltant de la temàtica del Coronavirus.
L kan
Els madrilenys L kan han gravat des del seu confinament una revisió del seu tema ‘Yo ya no’. Es tracta d’una cançó que adapten a cada concert en funció de l’actualitat i, en una situació com l’actual, han decidit no quedar-se de braços creuats i proposar la versió ‘Yo ya no (especial coronavirus)’.
Jorge Drexler
va ser un dels primers músics en compondre una cançó sobre el coronavirus. Ho va fer el 10 de març passat des de San José (Costa Rica), quan la ràpida expansió de la covid-19 va fer anul·lar la majoria d’actuacions artístiques, inclosos els dos concerts que tenia programats (i amb “sold out”) a la ciutat per aquella mateixa nit i la següent. El tema, titulat ‘Codo con codo’, crida a la solidaritat i a la calma, assenyalant que hem de ser capaços de “saludar amb l’ànima”.
Brisa Fenoy
La cantant d’Algesires Brisa Fenoy, coneguda per haver compost ‘Lo malo’ per a Aitana i Ana Guerra a ‘Operación Triunfo 2017’, va estrenar el dilluns 16 de març el tema ‘Fábricas de miedo’. Una cançó que fa una crítica a la gestió del coronavirus per part dels líders polítics i que parla sobre una suposada realitat que els governs ens volen ocultar. El tema ha estat molt controvertit a les xarxes socials, amb opinions diverses entre fans i detractors.
Alejandro Sanz
Alejandro Sanz
també s’uneix als artistes que han creat cançons amb el coronavirus com a protagonista. El seu tema es titula ‘El mundo fuera’ i va néixer moments després del concert que va oferir l’artista juntament amb Juanes a través de YouTube fa uns dies, i que ja han vist més de cinc milions de persones a tot el món.
Camela
Camela va ser un dels primers grups a crear una cançó sobre el Coronavirus. Dioni va fer una versió del seu propi tema ‘Escúchalo’, convidant a la gent a quedar-se a casa, i ja porta més de 50.000 visites. Ángeles, per la seva banda, va fer el mateix versionant ‘Cuando zarpa el amor’.
Mister Cumbia
Una de les cançons que més ràpid es van popularitzar va ser ‘La cumbia del coronavirus’, que ja té més de 2 milions de visites. Mister Cumbia és el nom artístic d’Iván Montemayor, un mexicà que aprofita qualsevol tema que doni de si per crear els seus temes. Ha parlat de polítics, de la Peppa Pig o d’escàndols de la premsa del cor, i ara aprofita aquesta pandèmia per fer-ne també un tema viral.