Els garriguencs Gertrudis s’han convertit, a força de treball i d’anys, en un dels capdavanters de la rumba catalana d’aquest segle. Nascuts, com a banda, a principis dels 2000, els seus fundadors són el Xavi Ciurans, el Xavi Freire i l’Edu Acedo, tres amics d’infantesa que ja somiaven a ser músics quan anaven a l’escola. Amb ‘Teta’, el seu primer treball, Gertrudis ja va demostrar que era un grup juganer, capaç de barrejar la rumba amb el flamenc, el txa-txa-txa, la cúmbia o el reagge d’una manera instintiva. I això mateix han continuat fent des de llavors, en una carrera que acumula vuit discos, milions de visualitzacions a YouTube i concerts per tot l’Estat i a l’estranger. Ara, a punt de celebrar els seus primers 20 anys com a formació, treuen un nou disc amb un missatge tan clar com contundent: ‘No em dóna la gana’, i avui passen per l”Àrtic‘, on els prometem que només els farem fer allò que els vingui de gust.

 

Gertrudis es posen polítics

A ‘No em dóna la gana’, els Gertrudis continuen amb la música festiva que els ha fet famosos, però es permeten al·lusions de caire ideològic i polític. A la cançó ‘Si tothom calla’ parla de conceptes com la llibertat o la censura, en una de les poques lletres de la seva carrera que té un rerefons social. Amb aquesta peça, la banda de la Garriga presenta l’àlbum que més han trigat a produir: tres anys des del seu darrer treball. I l’espera s’ha traduït en un disc més madur, més reflexionat, sense la urgència d’escriure i gravar mentre encara s’està de gira amb un treball anterior. Amb l’ajuda del productor Roger Rodés, Gertrudis ha fet un gir cap a l’electrònica, un gènere més que s’afegeix a la fusió habitual d’estils d’aquesta formació rumbera.

20 anys als escenaris

Els Gertrudis van començar la seva carrera el 2000, tot i que el seu primer àlbum, ‘Teta’, és del 2004. Això vol dir que l’any que ve faran 20 anys, cosa que els converteix en un dels grups més longeus de la rumba catalana. Segur que ho celebraran en la gira de concerts que faran, amb 30 ciutats ja tancades, i que servirà perquè la banda es retrobi amb els seus fans, els de la generació que els acompanyen des dels inicis i amb la que ha conegut just ara aquest grup emblemàtic.