Jo em corono coronavirus

La Fundació Lluita contra la Sida va engegar durant el mes de març la campanya “#JoEmCorono” per recaptar fons per a la recerca contra el coronavirus. L’entitat ja ha recollit més de 2 milions d’euros per als projectes d’investigació liderats per Oriol Mitjà, metge i investigador de la fundació i de l’Hospital Germans Trias. De moment, la campanya ja ha arrossegat més de 100.000 donacions i diverses persones populars hi han col·laborat.

La recerca busca el tractament precoç i la prevenció del coronavirus amb l’objectiu de reduir la transmissió comunitària i frenar l’epidèmia. Els investigadors també col·laboren amb l’IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i l’IRTA-CReSA per desenvolupar una vacuna.
La campanya ha comptat amb el suport dels actors Candela Peña, Natalia Sánchez, els germans Marc i Aina Clotet, Alejo Sauras i Nausicaa Bonnín, així com esportistes com Rudy Fernández.

En un estudi, en què també col·laboren el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut i diversos laboratoris farmacèutics, hi participaran prop de 3.000 persones entre casos positius i contactes. Als contagiats se’ls administrarà un antiviral habitual contra el VIH per reduir la quantitat de virus a la sang i, per tant, la capacitat de transmetre’l. Per altra banda, a les persones que hi hagin estat en contacte, se’ls donarà com a tractament profilàctic un fàrmac utilitzat per prevenir la malària.

Institucions catalanes treballen en el desenvolupament d’una vacuna

En paral·lel, des del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias, la Fundació Lluita contra la Sida i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, tots tres liderats pel doctor Bonaventura Clotet, es treballa per poder desenvolupar vacunes que permetin una solució a llarg termini i, d’aquesta manera, evitar nous brots de la malaltia.