El Jan Garrido i el Rikki Arjuna eren dos educadors socials amb coneixements musicals que, un dia, van decidir unir-se a l’Adrià Heredia i al Marc Soto i, junts, fundar el grup Xiula. Adreçat a nens, però també als pares, la formació es va fer popular a partir de la cançó ‘Verdura i peix’, que ja té 200.000 reproduccions a YouTtube. Les seves lletres divertides i pedagògiques, capaces de parlar als nens sense alliçonar-los, agraden molt als educadors i tenen molt èxit entre la mainada. Ara, després de dos discos, treuen ‘Dintríssim’, el seu tercer àlbum.

‘Dintríssim’

Amb un viatge cap a l’interior del cos humà comença aquest ‘Dintríssim’ que els Xiula han pensat com un dels seus discos més introspectius, no només en el pla físic, sinó també en l’emocional. A les seves lletres, la formació parla de les parts del cos, però també d’emocions i de problemàtiques com el “bullying”, al que dediquen la cançó ‘Rispect’.

Els Xiula sempre han tingut molt present l’opinió de pares i educadors a l’hora d’escriure les lletres, però també pensen en quin estil musical és el que millor s’adapta a cada temàtica. Habituats a tocar en escoles i festes infantils, i sentint-se hereus de Xesco Boix, proposen cançons que parlen sobre els mocs, l’alimentació, les assignatures de l’escola o els genitals, sempre amb un to alegre i sense carrincloneria.

El 10 de novembre, els Xiula seran en concert a la Sala Apolo presentant el nou treball, en un espectacle que segur que tindrà moltes sorpreses. Amb tots els temps que toquen, la formació ja sap quins són els millors recursos per aconseguir l’atenció dels nens. Una fita fonamental en un panorama tan agraït, però tan exigent, com el de la música infantil. I tot sembla que ho facin amb la facilitat amb què hom xiula.