Tants dies de confinament pel coronavirus tancats a casa han empitjorat la nostra visió. El col·lectiu que n’ha sortit més malparat són els més joves. Fins al punt que quan s’han pogut revisar la vista, un cop començada la desescalada, s’ha vist que set de cada 10 adolescents (77,4 %) han canviat de graduació visual, i a un de cada 10 (7,7 %) li han prescrit ulleres per primera vegada. Aquestes són algunes de les dades més rellevants de l’estudi de l’associació Visión y Vida realitzat per a partir de les primeres 2.000 revisions òptiques fetes a Espanya després de la quarantena.

Ús abusiu de les pantalles

Entre els motius d’aquest empitjorament de la vista hi ha l’abús de les pantalles que ens ha obligat a forçar la visió de prop, el fet que fer-ho en espais que no hi estan adaptats, amb pantalles petites o amb poca il·luminació, i amb un estil de vida sedentari sense poder gaudir de l’aire lliure. De fet, les dades obtingudes a través de les revisions òptiques s’han complementat amb una enquesta a 500 persones que corrobora la tensió i l’esforç visual al qual hem sotmès els ulls. Segons l’enquesta la meitat dels nens (50 %) ha estat entre quatre i vuit hores davant les pantalles, i un 21 % hi ha passat vuit o més hores. De fet, la sobrexposició a les pantalles dels més petits ja està provocant un increment dels casos de miopia.  També un 77 % dels adults han duplicat el temps diari davant d’aquests dispositius visuals.

El 57 % dels ciutadans han empitjorat la visió

L’associació Visión y Vida assegura que les dades són alarmants i que afecten, en major o menor mesura, el conjunt de la població. L’estudi constata que, de mitjana, un 57 % de les persones que s’han fet la revisió ha patit un empitjorament de la vista provocada pel confinament. Davant d’això, recomanen a la ciutadania que se la revisi per pal·liar-ne les possibles conseqüències i estar preparat per a un eventual rebrot que torni a tancar a la població a casa. Si ens fixem en les persones de més de 40 anys, els que ja ho han fet i han anat a l’oftalmòleg o a l’òptica s’han trobat una sorpresa: cinc de cada 10 (47 % ) han canviat de graduació de les ulleres.