Fa només quatre mesos, cinc estudiants de la UPC van crear Eways, una empresa emergent dedicada al reciclatge de dispositius electrònics. Amb l’arribada de la covid-19, es van adonar que podien redirigir el negoci amb finalitats solidàries per ajudar a comunicar les persones aïllades en hospitals i residències amb les seves famílies.

D’aquí en va sorgir el projecte Acércales, que ha fet arribar més de 650 tauletes i telèfons mòbils, a més d’una cinquantena de centres sanitaris. “És una situació difícil, però com a mínim s’han vist, s’han animat, fins i tot s’han acomiadat, però s’han pogut veure“, explica la CEO d’Eways, Isabel García.

Durant el confinament, els cinc membres d’aquesta “start-up” van conviure en un mateix pis. Allà, rebien els dispositius, els reparaven i reacondicionaven i els enviaven a través de missatgeria als seus nous destinataris. El CTO d’Eways, Adrià Roca, recorda que “teníem al menjador una vintena de tauletes alineades les unes al costat de les altres” perquè “hi havia molta urgència i la idea era fer arribar aquestes tauletes l’abans possible als hospitals i residències”.

No hay descripción alternativa para esta imagen

Roca explica que “el problema era que algunes et venien sense sistema operatiu, altres tenien informació sensible i havies d’esborrar-la”. Tot i això, assegura que “la majoria eren reaprofitables“.

Un nou llançador d’aplicacions

Tot i que la demanda ha baixat molt, el programa Acércales continua en marxa, de manera que encara es poden donar dispositius. Els cinc integrants d’Eways, però, ja treballen en un altre projecte: desenvolupar un nou llançador d’aplicacions dissenyat especialment per a les persones grans.

“Moltes treballadores socials i psicòlegs em comentaven que els aniria molt bé tenir una interfície, una manera d’apropar la tecnologia a tota aquesta gent gran per jocs de memòria o entreteniment”, diu Gerard Pinar, COO d’Eways. Per això, “la idea és fer un ‘launcher’ amb sis aplicacions essencials com el WhatsApp, Fotos, YouTube, jocs de memòria i entreteniment perquè sigui molt intuïtiu“.