Els usuaris del transport públic seran compensats a partir d’aquest dimecres per tots aquells títols de transport que tenen una validesa limitada en el temps i que van caducar durant l’estat d’alarma pel coronavirus. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha posat en marxa un sistema que permet que els usuaris que han conservat les targetes de transport recuperin la part proporcional del títol que no han utilitzat. La renovació s’ha de fer mitjançant les màquines validadores de bitllets i al web de l’ATM depenent del moment de la primera validació i la utilització posterior.

Màquines validadores

Totes les màquines validadores de metro, busos, Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, TRAM i autobusos metropolitans renovaran automàticament els títols de transport tan bon punt l’usuari validi un viatge. Ara bé, l’ATM estableix unes condicions perquè es pugui fer la compensació de viatges. Per a les targetes T-Usual, T-Grup i T-Familiar, de durada mensual, el títol s’ha d’haver estrenat abans de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el 14 de març, i que no s’hagi utilitzat entre aquell dia i l’11 d’abril. Per als usuaris de la T-Jove, T-Trimestre i T-70/90 FM/FN, de durada trimestral, el títol també s’ha d’haver estrenat abans del 14 de març i no s’ha d’haver utilitzat entre el mateix dia i el 10 de juny.

Renovacions al web d’ATM

Els usuaris que hagin utilitzat les targetes de transport més enllà del 14 de març hauran de sol·licitar la compensació dels títols al web de l’ATM. En cas que l’Autoritat del Transport Metropolità doni el vistiplau a la petició, l’usuari podrà recollir un títol amb el temps pendent d’utilitzar a les oficies d’atenció al client. Les previsions de l’ATM apunten que s’hauran de compensar prop de 600.000 títols que els ciutadans no van poder fer servir per la pandèmia del coronavirus.

Tot i que aquest dimarts s’acabava el període per canviar els títols del 2019 caducats i sense utilitzar, s’ha allargat el termini fins al 30 de setembre.