A principis dels anys 90, els madrilenys Dionisio Martín, María de los Ángeles Muñoz i Miguel Ángel Cabrera eren tres joves amics que van reunir 200.000 pessetes per gravar la seva segona maqueta. I aquesta primera inversió, feta amb molt d’esforç, va marcar el punt de partida comercial d’una de les bandes de més èxit del panorama espanyol: Camela. I així, el tercet va vendre centenars de milers de discos sense quasi promoció de discogràfiques ni radiofórmules, només amb cançons de tecno-rumba que li cantaven a l’amor i als somnis. L’any 2013, el Miguel Ángel va deixar la banda, però el Dionisio i l’Ángeles van decidir continuar i, ara, treuen un nou disc, tot “rebobinant” alguns dels seus clàssics per celebrar els 25 anys. I per això nosaltres els convidem a l”Àrtic’, per bufar les 25 espelmes i desitjar que en vinguin, com a mínim, 25 més.

 

Rebobinant fins als inicis

Camela ha decidit comptar amb amics i companys musicals per celebrar el seu aniversari. Amb ells, han revisat alguns dels grans èxits de la banda, des dels seus primers cassets fins a l’actualitat. Alguns dels qui els acompanyen són noms de sempre, com Alaska, Carlos Baute, Antonio Carmona o Medina Azahara. Altres són més recents, del canvi de segle, com David Bisbal, Juan Magán, Javiera Mena o Taburete. ‘Rebobinando’ ha sortit en CD, en edició senzilla i en una especial amb tres discos i un DVD, i fins i tot en una edició de casset, per reivindicar el format que els va convertir en els reis de la benzinera.

25 anys

Camela ha venut centenars de milers de discos sense comptar amb el suport de les radiofórmules ni dels mitjans. La seva música va rebre el menyspreu de bona part de la crítica durant molt de temps, fins que una nova generació de crítics musicals, que ha crescut amb les seves cançons, els ha reivindicat. Ara, la formació celebra el 25è aniversari amb consciència que, per fi, se la situa en el lloc que es mereix.