ruta modernisme

La major part dels edificis es troben al districte de Ciutat Vella, als barris del Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A causa del temps transcorregut, les mostres del romànic en són més escasses i pitjor conservades. En ocasions, només en resten parts d’antics edificis que han estat absorbides per d’altres. El gòtic, en canvi, hi és més present. Fins i tot hi ha un barri que en pren el nom. Val a dir, però, que una part del barri Gòtic és una creació del segle XX a partir d’edificis que provenien d’altres indrets de la ciutat, especialment de la zona que es va obrir per fer la via Laietana.

Va passar aquí’ proposa una ruta a peu i en transport públic per visitar alguns dels edificis més emblemàtics del romànic i el gòtic a Barcelona.

La ruta comença a Sant Pau del Camp, l’edifici més antic. Per tal d’optimitzar el recorregut, segueix per les Drassanes Reials, la Llotja de Mar i la capella d’en Marcús. Després s’endinsa en l’antic call jueu, on hi ha la sinagoga major i la casa habitada més antiga de la ciutat. Molt a la vora, hi ha les Cases dels Canonges i el Palau de la Generalitat. La ruta s’acaba fora de Ciutat Vella, al Monestir de Pedralbes, on es pot arribar amb transport públic amb l’L3, des de Liceu a Maria Cristina, i enllaça amb el bus V5 des de de Diagonal – Plaça Reina Maria Cristina fins a Av. Pearson – Av. d’Esplugues.

Sant Pau del Camp

Al carrer de Sant Pau, antiga via romana de sortida de la ciutat, hi ha el monestir benedictí de Sant Pau del Camp, considerat una joia del romànic. Va ser construït al voltant de l’any 900, però els seus orígens són incerts. S’atribueix la seva fundació al comte Guifré II de Barcelona, fill de Guifré el Pilós.

Capella d’en Marcús

L’origen de la capella d’en Marcús es remunta a l’època en què Ramon Berenguer IV volia conquerir Tortosa. L’any 1166, Bernat Marcús va construir en aquests terrenys una capella, un hospital i un cementiri. Va ser la primera confraria de carters de la ciutat.

Drassanes Reials

L’edifici de les Reials Drassanes, actualment seu del Museu Marítim de Barcelona, va ser construït per Pere el Gran per fer-hi les galeres que havien de defensar el comerç i els interessos polítics de Catalunya al Mediterrani.

  • Barri: Raval
  • Adreça: avinguda de les Drassanes, s/n
  • Època: s. XIII
  • Estil: gòtic
  • Vídeo Les Drassanes Reials

La casa més antiga habitada

La casa Adret és la casa habitada més antiga de la ciutat. Es troba al mig del call jueu i ens recorda la importància d’aquesta comunitat a l’època medieval.

Sinagoga major

La Sinagoga Major de Barcelona és una de les més antigues d’Europa i la que es va descobrir més tard. Encara conserva l’arquitectura medieval. S’hi troba la cantonada més antiga de Barcelona.

Monestir de Pedralbes

Fundat el 1326 per la reina Elisenda de Montcada. El va fer per anar-hi a viure un cop vídua. Hi ha un conjunt patrimonial molt valuós.

Llotja de Mar

L’edifici actual de la Llotja té el seu precedent en la Llotja gòtica edificada a finals del segle XIV. D’aquell edifici original només en resta el gran saló gòtic. En aquest edifici va néixer a principi de s. XIX la Borsa de Barcelona.

  • Barri: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • Adreça: passeig d’Isabel II, 1
  • Època: s. XIV-XVIII
  • Estil: gòtic i neoclàssic
  • Vídeo L’antiga Borsa de Barcelona

Les Cases dels Canonges

Al segle XIV, les Cases dels Canonges eren un conjunt de cases senyorials sense unitat. Però el Bisbat les va convertir en residència de canonges, d’aquí el nom. Han estat molt transformades amb el pas dels anys. L’aspecte que presenten actualment és per l’obra de restauració del 1920. Des de l’any 1931, és la residència oficial del president de la Generalitat.

Palau de la Generalitat

Tres façanes, tres estils: gòtic, renaixentista i barroc. Les façanes del Palau de la Generalitat, un dels pocs edificis medievals d’Europa que conserva la seva funció de govern, són el testimoni de més de sis segles d’història.

Altres punts d’interès del romànic i el gòtic a Barcelona

  • La catedral gòtica es va començar a construir el 1298. Es va fer sobre una primitiva basílica paleocristiana i la catedral romànica posterior.
  • La plaça del Rei, construïda al segle XIV durant el regnat de Martí l’Humà i envoltada per edificis gòtics, encara manté l’essència arquitectònica de quan s’hi feien mercats i s’hi celebraven justes.
  • L’església del Pi, construïda al segle XIV. El seu rosetó és un dels més grans del món.
  • L’església de Santa Maria del Mar, construïda a mitjans del segle XIV. La façana és típica del gòtic català. I té un secret.
  • La capella de Sant Llàtzer, d’estil romànic, amb un absis semicircular amb decoració llombarda.
  • El monestir de Santa Anna, una església romànica amb afegits gòtics, com el claustre i la sala capitular.
  • Els palaus del carrer de Montcada, alguns dels quals, convertits en museus.