En l’època que Agustí Montal era president del Barça, el club va fer una aportació per a la restauració dels vitralls de la basílica.
Vitralls en mal estat
Després de la Guerra Civil, els vitralls de la basílica de Santa Maria del Mar estaven molt malmesos a causa dels bombardejos i la falta de conservació.
A les acaballes dels anys 60, es van restaurar i substituir les vidrieres danyades en la Guerra Civil, sota el patrocini d’entitats i gremis. El Barça va col·laborar amb 100.000 pessetes de l’època i en agraïment es va posar el seu escut en un vitrall.
El llegat de Pere Cánovas
L’escut de vidre emplomat del Barça mesura 50×40 cm i el va fer Pere Cánovas, el gran mestre vitraller, mort al maig del 2020. Amb 60 anys d’ofici a les espatlles, l’artista havia aconseguit batre un rècord: fer més de 5.000 metres quadrats de vitralls arreu del món.
Expert en la temàtica religiosa, explicava en aquest capítol del ‘Va passar aquí’, des del seu taller al barri de Verdum, com era l’ofici de vitraller pas a pas. Entre les seves obres més destacades hi ha 15 vitralls de la catedral de Mallorca i assegurava que com a soci del Barça es va sentir “molt orgullós” de poder fer l’escut. Cánovas, soci des de l’any 1954 i admirador de Carles Puyol, afirmava que li agradaria que la rèplica que conserva de l’escut de Santa Maria del mar estigués al Museu del Barça.
Pere Cánovas va deixar en el seu llibre ‘L’art del vitrall’ tota la seva saviesa i el reconeixement li va arribar al 2014 amb la Medalla d’Honor de la Ciutat.