La idea de construir una avinguda que comuniqués l’Eixample amb el port ja era al projecte inicial de Cerdà, però no es va materialitzar fins a principis del s. XX amb el Pla de reforma interior d’Àngel Baixeras. Es tractava d’unir la nova zona de residència de la burgesia barcelonina amb el lloc on tenien els negocis i, de passada, descongestionar una zona plena de carrerons de difícil control per part de les autoritats quan hi havia aldarulls i manifestacions.

Les obres de la via Laietana van ser inaugurades pel rei Alfons XIII i el president Antonio Maura el 10 de març del 1908, però no es van acabar fins a l’any 1958.

El disseny de la via es va inspirar en el corrent arquitectònic de moda en l’època, l’Escola de Chicago. Per a aquest motiu, el carrer és més semblant a una via americana que no pas a una d’europea.

Amb la remodelació, van desaparèixer 85 carrers, 2.200 cases, entre les quals molts palaus medievals, i van ser desplaçades unes 10.000 persones.

Va passar aquí’ ofereix en un mapa interactiu amb vídeos dels moments i els llocs clau del naixement i la vida de la via Laietana.

1.- L’obertura de la via Laietana

La via Laietana ja era al projecte inicial de Sardà però no es va començar a construir fins al 1908. Havia de servir per unir l’Eixample amb el port i per esponjar el barri.

2.- Correus, l’estació ancorada en el passat

Al principi de la via Laietana, hi ha una antiga estació de metro abandonada. És l’estació de Correus, inaugurada el 1934 com a capçalera de la línia del Gran Metro.

3.- El Titanic de via Laietana

Aquest edifici que va ser la primera seu de la Transmediterrània. L’interior recorda els grans vaixells transatlàntics de principis del segle XX i actualment l’ocupa la Secretaria d’Universitats i Recerca.

4.- El misteri de la tomba de Pau Claris

Aprofitant l’obertura de la via Laietana, Antoni Rovira i Virgili, polític i periodista, va demanar a l’ajuntament de Barcelona fer una prospecció per buscar la tomba de Pau Claris.

5.- El Princesa, un cinema ocupat

El 1996, un grup d’ocupes van intentar transformar l’abandonat cinema Princesa en un centre cívic alternatiu; no se’n van sortir, però van assentar un precedent en el moviment ocupa a Barcelona.

6.- L’edifici Cambó, el primer de la via Laietana

Al número 30 de la via Laietana hi ha el primer edifici que es va construir en aquest carrer. Va ser un encàrrec de Francesc Cambó, que hi va establir la residència.

7.- La comissaria del terror

Els interrogatoris interminables, les detencions i les tortures, van convertir aquesta comissaria en un símbol de la repressió franquista.

8.- La creació de betevé

Un equip d’artistes i periodistes van crear un projecte innovador per a la nova televisió de Barcelona, BTV, nascuda a partir de les televisions de districte.

9.- La casa de la Seda

L’edifici del gremi de velers, conegut com la Casa de la Seda, va estar a punt d’anar a terra amb l’obertura de la via Laietana. Els elements ornamentals de la façana són d’un gran valor artístic.