Al carrer de Sant Pau, antiga via romana de sortida de la ciutat, hi ha el monestir benedictí de Sant Pau del Camp, considerat una joia del romànic.

L’origen del monestir

Sant Pau del Camp va ser construït a l’edat mitjana, al voltant de l’any 900, però els seus orígens són incerts. S’atribueix la seva fundació al comte Guifré II de Barcelona, fill de Guifré el Pelós.

Un lloc estratègic a la ciutat

Tot i ser un monestir petit, està en un lloc estratègic de la ciutat, d’aquí la seva importància al llarg de la història. L’any 1215, per exemple, les diferents congregacions benedictines del nord de la península, fins a 80, es van confederar i van designar com a seu de la congregació el monestir de Sant Pau del Camp. Igualment, els reis de la Corona d’Aragó hi celebraven les corts catalanes. En èpoques més recents, el 1714, en plena Guerra de Successió, el govern de la Generalitat va decidir desplaçar la seva seu a un lloc més segur que la plaça de Sant Jaume, i va triar Sant Pau del Camp. S’hi va estar fins a l’11 de setembre d’aquell any.

Un edifici romànic, però amb curiositats i misteris

Una curiositat de Sant Pau del Camp és que, a diferència de la resta d’esglésies romàniques, que s’orientaven cap a l’est, està orientada amb una desviació de 45º per motius que es desconeixen.

A Sant Pau del Camp, com passa a tots els edificis romànics, la seva arquitectura interna de formes arrodonides fa que el so es desplaci de forma circular i proporcioni una acústica privilegiada.

El claustre de Sant Pau del Camp, construït immediatament després de l’església, també té una curiositat: les arcades no són romàniques, sinó d’estil àrab, amb tres i cinc lòbuls. Això no passa enlloc més.El 1835, amb la desamortització de Mendizábal, els monjos van abandonar el monestir per no tornar. Amb el temps, va passar a ser una parròquia de la ciutat.

L’any 1879, Sant Pau del Camp va estar a punt de ser enderrocat. L’acció dels membres del Centre Excursionista de Catalunya i de Víctor Balaguer, ministre a Madrid en aquell moment, va aconseguir que el monestir fos declarat Monument Nacional i se salvés, així, de desaparèixer.

Inspiració d’artistes

El claustre de Sant Pau del Camp va inspirar artistes com Picasso o Gaudí, que s’hauria fixat en el mosaic del terra del monestir per crear el seu famós trencadís.

Ruta pels Edificis de Barcelona

Diverses rutes amb mapes interactius i vídeos per conèixer els edificis històrics de Barcelona de diferents èpoques i estils

Va passar aquí