La Casa Adret, al carrer de Salomó ben Adret, 6, és la casa habitada més antiga de la ciutat (segle XIV). Es troba al mig del call jueu i ens recorda la importància d’aquesta comunitat a l’època medieval, quan hi vivien unes 4.000 persones.

Els jueus, expulsats de Barcelona

El comerciant Atruc Isaac Adret, i molts dels seus veïns, van haver d’abandonar el call de Barcelona o convertir-se al cristianisme i canviar el nom. La causa de la seva marxa i la de milers de veïns del call va ser la persecució per part de l’Església catòlica, que va donar als discursos antisemites a finals del segle XIV i la violència va esclatar el 1391 en forma d’atacs arreu del territori.

La sinagoga major, un edifici amagat durant segles

 L’assalt al call de Barcelona

Va començar el 5 d’agost del 1391, provocant 250 morts. La resta de la comunitat jueva va fugir. Es van saquejar cases i comerços. La Casa Adret, al carrer de Sant Domènec del Call, va sobreviure als atacs.  Més de 700 anys després va ser reformada pels arquitectes Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña, guanyadors del Premi Nacional d’Arquitectura del 2018.