Col·lecció: Toni Amengual

Un empresari i químic Barcelona, i alhora aficionat a la fotografia, Joaquín Tusquets Cabirol, va ser l’autor de les 3.800 fotos històriques del port de Barcelona i de la Barceloneta, que daten des dels anys 40 fins als 70. Ho ha avançat el diari ‘El País’, que ha contactat amb un dels fills de l’autor que assegura que per a ells el més important és “el valor sentimental” i que es reconegui la identitat de Joaquín Tusquets com a autor de l’arxiu. Els negatius es van trobar l’any 2005 al costat d’un contenidor de Palma de Mallorca, i fa uns dies es van donar a conèixer a les xarxes socials algunes de les fotos.

Segons ha sabut betevé, el Museu Marítim de Barcelona ha contactat amb Toni Amengual —assistent del pintor Miquel Barceló durant 10 anys— que és amant de la fotografia i l’art i va descobrir les fotografies ja fa 15 anys. Amengual va trobar una caixa de sabates amb negatius, i en un dels sobres que hi havia hi deia “Sr. Tusquets”. A partir d’aquí, va començar a investigar qui era l’autor de l’arxiu fotogràfic que havia trobat.

Port de Barcelona foto antiga
Col·lecció: Toni Amengual

“Les negociacions per adquirir les obres estan avançades”

Sílvia Dahl, conservadora de l’arxiu fotogràfic del museu, explica que Amengual els ha ofert els originals per 15.000 euros. Segons Dahl, les negociacions per adquirir les obres estan força avançades. L’arxiu consta d’entre 3.500 i 4.000 negatius de 6×6, que mostren imatges majoritàriament del port de Barcelona i del tràfic de vaixells dels anys de la postguerra.

“Vaig entendre de seguida que em trobava amb un material de gran valor”

Amengual explica a betevé que va estar tot un any ordenant i arxivant tots els negatius que havia trobat. “Quasi ningú a l’època tenia una càmera de 6×6, i vaig entendre que em trobava amb un material de gran valor”. Diu que va descobrir que moltes de les fotografies es feien en diumenge, perquè en els negatius hi havia les dates i el dia que s’havien realitzat. Amengual explica que va rebre una oferta d’un particular interessant-se en les fotos, però va declinar-la. El seu desig, diu, és que el material es conservi i s’exhibeixi com a patrimoni de la història de Catalunya. “Si tingués diners faria una donació anònima a algun museu, però no estic en condicions de fer-ho”, afirma.

A l’arxiu hi ha fotografies d’altres indrets de la ciutat i d’altres llocs de Catalunya. Són escenes de la vida quotidiana i, segons el museu, tenen una gran qualitat. Dahl, la conservadora del museu, explica que Amengual els va contactar a través de Facebook l’any 2018 per oferir-los l’arxiu, però llavors es va desestimar l’oferta perquè no tenien pressupost.

barri de Gràcia
Col·lecció: Toni Amengual

Des del Port de Barcelona asseguren que no volen interferir en les negociacions entre el Museu Marítim i  el col·leccionista. Ara bé, diuen que “si dins de la col·lecció hi ha alguna fotografia que complementi l’arxiu del port estaran encantats de buscar la manera d’incorporar-la”.