Aldarulls a passeig de Gràcia

Aquest dimecres fa un any que el Tribunal Suprem va dictar la sentència del procés, per la qual va condemnar l’exvicepresident Oriol Junqueras, cinc exconsellers del govern, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de les entitats sobiranistes, per sedició.

El veredicte judicial, el més esperat dels últims anys a l’estat espanyol, es va publicar quan faltaven pocs minuts per a les 10 del matí i la mobilització al carrer va ser immediata. Tant és així que la sentència va donar lloc a una setmana intensa de mobilitzacions històriques amb aldarulls importants al carrer que han passat a formar part de la història de Catalunya.

El dia de la sentència: el tsunami a l’aeroport

Convocats per Tsunami Democràtic, milers de ciutadans van emprendre el camí cap a l’aeroport del Prat amb la intenció de col·lapsar-lo. Molts hi van arribar caminant per les rondes fins a omplir a vessar la zona exterior de la Terminal 1. De seguida, l’activitat de l’aeroport es va veure afectada amb més de 100 vols cancel·lats.

La mobilització ciutadana va derivar amb una autèntica batalla campal entre la policia i els ciutadans. Van intervenir, alhora, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional amb llançament de projectils d’escuma i pilotes de goma, respectivament. Al llarg de la intervenció, quatre persones van perdre la visió d’un ull per l’impacte d’un d’aquests projectils.

 

 

Barricades i fogueres contra la policia

Els dies següents va haver-hi convocatòries de les entitats sobiranistes i dels Comitès de Defensa de la República (CDR) en rebuig de la sentència, que van acabar cada dia amb greus aldarulls al carrer. Hi va haver llançaments d’objectes, barricades amb contenidors i fogueres contra l’actuació policial.

betevé va tenir accés a algunes comunicacions de la Brigada Mòbil dels Mossos amb el centre de comandament la nit del 15 d’octubre en ple centre de la ciutat. Els agents van descriure la situació com a “inassumible” i deien que “ja no donem l’abast”.

Les tècniques policials van ser molt qüestionades, ja que, per exemple, els Mossos van utilitzar el carrusel, una maniobra que havien descartat per perillosa. La nit del dimecres 16 d’octubre la Policia Nacional va fer servir gas lacrimogen i alguns encaputxats van llançar pirotècnia contra l’helicòpter policial.

Agressió d’ultres a l’Eixample

A les acaballes de la setmana, els CDR van convocar la protesta als Jardinets de Gràcia. Alhora, però, un grup d’extrema dreta, a qui els Mossos no van encapsular eficaçment, va sortir de plaça d’Artós. Alguns van arribar al centre de la ciutat i van apallissar un noi al carrer del Rosselló. El dispositiu d’aquella nit ha estat un dels més qüestionats, ja que els Mossos no els van encapsular i no van aconseguir contenir-los.

 

Vaga general i batalla campal a Urquinaona

La setmana d’aldarulls greus va acabar divendres, quan hi havia convocada una vaga general. Va ser la nit més intensa d’aldarulls amb greus incidents a la plaça d’Urquinaona. Centenars de manifestants van trencar el paviment de la plaça per llançar-lo contra la policia. Els Mossos d’Esquadra van fer servir el canó d’aigua i la Policia Nacional va carregar, de nou, amb duresa amb pilotes de goma.

 

 

El dissabte 19 i el diumenge 20 es van convocar més concentracions: dissabte, a Urquinaona, i diumenge, a la Delegació del Govern que Pícnic per la República volia convertir en un abocador. Aquesta darrera va ser la primera nit sense incidents entre manifestants i policia, després de sis nits consecutives de disturbis.