Els incidents entre manifestants i Policia Nacional s’han desfermat i es desplacen per l’Eixample, després que la policia hagi pres el control de la plaça d’Urquinaona. Allà s’han concentrat bona part dels aldarulls que, durant tota la tarda, han enfrontat manifestants i agents de la policia espanyola. Els Mossos d’Esquadra hi han enviat el camió hidrant i han obert camí als vehicles policials entre les barricades incendiades que barraven el pas de les furgonetes policials, primer a la via Laietana, després a la plaça d’Urquinaona i, a partir de quarts d’onze, a altres carrers de l’Eixample.

Els Mossos d’Esquadra han reforçat, a partir de les 20.30 h, la via Laietana amb efectius de la Brigada Mòbil que se sumen al dispositiu que hi té allà la Policia Nacional. De fet, la policia espanyola fa hores que repel·leix el llançament d’objectes. En aquests moments, a més, hi cremen mobiliari urbà i diversos contenidors i els carrers més pròxims a la plaça d’Urquinaona i la via Laietana es troben plens de fum. Segons dades facilitades pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, “s’han detingut 10 persones, entre les quals, quatre menors”.

La Policia Nacional ha confirmat que ha utilitzat gasos lacrimògens i pilotes de goma perquè les càrregues anteriors “no han servit per a res”. Hi ha ferides fins a 26 persones, 19 a Barcelona i una d’elles per contusió ocular.

La situació s’ha complicat, sobretot, després de la manifestació convocada als Jardinets de Gràcia. Els agents policials han endurit les tàctiques per dispersar els manifestants i guanyar metres en la línia policial tot fent circular furgonetes per la zona.

Des de les 17.30 h, l’objectiu dels agents ha estat reforçar la línia policial i evitar la proximitat dels manifestants amb la comissaria de la policia. Així, els agents antiavalots han carregat en diverses ocasions contra els manifestants, que tot i recular via Laietana amunt cap a la plaça d’Urquinaona, no han cessat el llançament d’objectes. Algun podria haver impactat en un agent de la policia, que ha hagut de ser evacuat i atès a l’interior de la comissaria. Amb tot, la policia ha anat repel·lint aquests llançaments amb càrregues i amb els trets, principalment, de pilotes de goma, tal com han denunciat alguns dels que n’han rebut l’impacte.

A primera hora de la tarda, la policia ja havia dispersat els manifestants amb les furgonetes policials, que s’han desplaçat al llarg de la via Laietana i el carrer de Sant Pere Més Alt, i hi ha hagut incidents. Tal com es pot veure en el tuit d’un testimoni (@juancarlosmohr), un dels joves s’ha amagat en un establiment de la via Laietana i un grup nombrós d’agents l’han tret amb cops de porra quan el jove no oferia resistència.

El centre de defensa pels drets humans Irídia ha exigit al Ministeri de l’Interior que investigui els fets. Afegeixen que ells ho faran per denunciar l’actuació.

També ho denuncia l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat.

Els joves han protagonitzat una manifestació aquest divendres que, segons la Guàrdia Urbana, ha aplegat més de 13.000 persones. La concentració arriba en el tercer dia de la mobilització d’estudiants contra la sentència del procés.