Unes 200 persones han participat aquest dimecres en la protesta convocada pel Comitè de Defensa de la República (CDR) del Barcelonès a la plaça d’Urquinaona en el primer aniversari de la sentència del procés. La manifestació, que ha rebutjat la condemna a presó dels líders independentistes, ha caminat pel centre de Barcelona. Durant la marxa, algunes persones han fet barricades i cremat algun contenidor i han fet malbé elements de terrasses a La Rambla. La Guàrdia Urbana ha detingut una persona per la crema de contenidors al passeig.

Aquests incidents han anat acompanyats puntualment de llançament d’objectes contra els vehicles policials. En diverses ocasios, els Mossos d’Esquadra han alertat per megafonia de possibles càrregues si persistien els actes.

“1 d’octubre, ni oblit ni perdó!”

Un cop començada la protesta, els manifestants han desplegat una pancarta amb el missatge “la independència es guanya al carrer”. Ha estat en aquest moment quan les persones concentrades han recordat el referèndum de l’1-O i han començat a cantar “1 d’octubre, ni oblit ni perdó!”, rebutjant així l’actuació de la Policia Nacional d’aleshores contra els votants.

Les desenes de persones han aconseguit baixar uns metres per la Via Laietana. Un dispositiu dels Mossos d’Esquadra en aquest mateix carrer ha impedit que la columna de manifestants pogués concentrar-se just al davant de la Prefectura de la Policia Nacional. Els manifestants han passat de llarg i han arribat fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Després, han pujat La Rambla i s’han acabat dispersant.

Durant el trajecte, han cremat diverses banderes espanyoles i n’han retirat algunes que hi havia penjades a fanals i edificis. També han fet algunes barricades amb contenidors i han llençat elements de terrasses a terra.

Mossos d'Esquadra a Prefectura de la Policia Nacional, Via Laietana

Entre els manifestants hi ha hagut cares conegudes com la de Roger Español, que l’1 d’octubre del 2017 va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma disparada per la Policia Nacional.

“Amb un parell d’ous”

La convocatòria difosa a les xarxes socials ha animat els ciutadans a anar-hi “amb un parell d’ous”. Molts manifestants hi han anat amb una estelada i amb la mascareta posada per la pandèmia del coronavirus. En alguns grups de persones, però, no s’han mantingut les distàncies de seguretat.

Amb motiu de la mobilització convocada, els Mossos d’Esquadra hi han desplegat un fort dispositiu policial. A banda de diversos furgons policials, també hi ha hagut agents de la BRIMO vigilant els accessos a la parada de metro d’Urquinaona.

furgons Mossos d'Esquadra Urquinaona

Tancats la majoria d’accessos a Ciutadella

Amb la previsió que la protesta d’Urquinaona pogués acabar desplaçant-se fins a les portes del Parlament de Catalunya, el Parc de la Ciutadella ha tnigut la gran majoria dels accessos tancats. Només hi ha hagut una única entrada oberta, custodiada per una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra.

porta tancada parc ciutadella

Urquinaona, escenari calent de protestes

La plaça d’Urquinaona va ser un dels punts de la ciutat més recurrents durant les nombroses jornades de protesta del 2019, un cop es va conèixer la sentència del procés. En diverses ocasions s’hi van produir aldarulls i actuacions policials molt contundents contra els manifestants. La jornada més destacada va ser la de la vaga general del 18 d’octubre. Després de la gran concentració als Jardinets de Gràcia, un grup de persones van acostar-se a Urquinaona i els seus entorns i s’hi van produir diversos incidents.

Aleshores, les protestes i les actuacions policials van acabar amb una vintena de persones ferides.