Unes 525.000 persones han omplert aquest divendres a la tarda el passeig de Gràcia, segons la Guàrdia Urbana, per la manifestació del 18 d’octubre a Barcelona. Ha estat l’acte final de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que eleven els assistents a 750.000 persones. La confluència de l’avinguda Diagonal amb els Jardinets de Gràcia ha quedat plena a vessar, així com carrers adjacents i part de la Gran Via de les Corts Catalanes.

capçalera manifestació 18 octubre

La capçalera de la manifestació ha dut el lema “Pels drets i les llibertats, vaga general”. Entre els assistents s’han sentit lemes com els de “Vaga general” i “Llibertat presos polítics”. El cant d”Els segadors’ ha posat punt final a quarts de set de la tarda a una manifestació festiva i reivindicativa en què, d’una banda, s’ha exigit la llibertat dels presos independentistes i, de l’altra, s’han fet reclamacions laborals.

“Prepareu-vos per a una declaració d’independència”

Les entitats ANC i Òmnium Cultural s’han sumat a la manifestació i han fet parlaments. La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha destacat el poder de convocatòria de la societat civil i ha reclamat unitat als partits independentistes. Paluzie els ha advertit que si l’Estat no respon a la petició de llibertat dels presos “prepareu-vos per defensar i sostenir una declaració d’independència”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llegit una carta que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha escrit des de la presó de Lledoners. “L’amenaça de la repressió o la presó mai no serà topall per a les aspiracions democràtiques de la societat catalana”, ha llegit Mauri, que ha tancat el discurs amb l’expressió de Cuixart: “El poble unit mai més no serà oprimit!”.

“Catalunya està tancada per dignitat”

Carles Sastre (Intersindical-CSC) ha assegurat que la vaga general ha tingut “un seguiment massiu”. “Som imparables, Catalunya està tancada per dignitat”, ha exclamat Sastre, que ha destacat que l’aturada ha afectat el port i l’aeroport. El líder del sindicat convocant ha dit que “la república catalana és l’eina per enderrocar el règim del 78”.

manifestació vaga general

Agraïment dels familiars dels presos

En la manifestació també hi ha hagut presència de familiars dels presos catalans, com el marit de l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, i familiars dels polítics que han hagut de marxar a l’estranger, com la germana de l’exconseller Toní Comín. Tots ells han agraït l’escalf i la capacitat de mobilització de la ciutadania que s’ha solidaritzat amb els seus.

Vaga general el 18 d’octubre

La vaga general del 18 d’octubre està tenint un fort seguiment arreu del país amb la mobilització de les Marxes per la Llibertat, que han arribat aquest divendres al migdia a Barcelona. Tot i que la vaga està convocada per motius laborals coincideix amb la setmana en què s’ha conegut la sentència del procés.

Els responsables sindicals creuen que la sentència afecta directament tots els ciutadans, perquè vulnera drets fonamentals. Més de 10.000 estudiants s’han sumat a la vaga general i diverses empreses i comerços també han tancat o abaixat les persianes.