La plaça d’Artós ha viscut alguns incidents per la concentració d’uns 200 ultres espanyolistes. Els manifestants s’han apropat al cordó policial activat pels Mossos d’Esquadra i han intentat trencar-lo. Això ha provocat dues petites intervencions dels Mossos per evitar que aquest grup pogués acostar-se a una concentració antifeixista que hi ha a l’altra banda del dispositiu de la policia. Els ultres han cridat consignes antiindependentistes com “No nos engañan, Cataluña es España”, “Puigdemont, a prisión”, “A por ellos” o “Separatistas, terroristas”.

Els incidents s’han traslladat posteriorment a altres indrets de la zona alta de Barcelona. La majoria dels ultres han començat a córrer pels carrers de la ciutat. Es desconeix cap on es dirigien, però s’han aproximat a l’avinguda Diagonal, on els CDR havien convocat una manifestació. Diversos vehicles dels Mossos d’Esquadra els han seguit de prop.

La majoria dels manifestants han fet salutacions feixistes durant els càntics, han encès bengales i han llançat objectes i material pirotècnic contra la línia policial i inclús a la zona on es trobaven els professionals dels mitjans de comunicació. Alhora, s’han escoltat des de la llunyania els càntics dels manifestants que rebutjaven la protesta dels ultres. “Fora feixistes dels nostres barris!” i “Independència”, han cridat.

Contramanifestació dels antifeixistes

Plataformes espanyolistes han organitzat una “cercavila festiva” a la plaça d’Artós a partir de les 20 h per defensar la unitat d’Espanya. “Porta la teva bandera i les teves ganes de defensar-la”, animava la convocatòria. Aquesta marxa ha rebut la resposta d’entitats com Arran Sarrià o l’Ateneu de Sarrià, que una hora abans, a les 19 h, han convocat una contramanifestació per “combatre el feixisme” i respondre contra la “injustícia”.

Tot i que la manifestació ultra estava convocada per a les 20 h, molts ja s’hi concentraven des de mitja tarda amb banderes espanyoles.

Dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra

La plaça d’Artós ha estat un punt de tensió aquest dijous. Per això, els Mossos d’Esquadra havien desplegat un dispositiu policial, amb l’objectiu d’evitar que el grup d’ultres i el d’antifeixistes acabessin trobant-se. Fonts policials expliquen que l’objectiu era garantir que no hi hagués cap contacte entre aquests dos col·lectius, ideològicament antagònics. Hi havia una desena d’unitats de la Brimo. També hi havia un helicòpter sobrevolant la zona.

Fa un any ja es va viure una situació similar en aquesta plaça. Els Mossos d’Esquadra van carregar contra manifestants que protestaven contra els espanyolistes. L’actuació policial va provocar alguns ferits.