Les obres per retirar l’amiant d’una nau que hi ha a tocar de l’Escola el Sagrer  han començat aquest dimecres. La nau afectada, amb una coberta d’uralita molt degradada, es troba just davant la façana del centre educatiu, al carrer de Costa Rica. També queda a tocar l’Escola Bressol Municipal Icària, a la cantonada del mateix carrer.

L’empresa té permís per fer els treballs durant l’agost, quan no hi ha activitat a les escoles. Tot i això, els operaris van començar a treballar-hi abans d’hora, a finals de juliol, quan encara es feien casals d’estiu als dos centres educatius. La Guàrdia Urbana va obrir un expedient a la companyia responsable.

Avís als veïns

Els veïns del carrer han rebut un avís de l’empresa responsable, Orión Derribos, en què se’ls alerta que les plaques d’amiant es retiraran entre aquest dimecres i aquest dijous, 5 i 6 d’agost. La companyia assegura que les tasques es faran “seguint totes les mesures preventives exigides per la legislació vigent per reduir, al mínim, l’emissió de fibres d’amiant” i d’acord amb el pla de treball aprovat.

Retirada d'amiant d'una nau al carrer de Costa Rica

Per minimitzar els riscos, però, demanen als veïns que també prenguin mesures de precaució. Durant les hores que es facin les obres, els pisos més propers a la coberta han de mantenir portes i finestres tancades, tant les que donen al carrer com als patis interiors, i també es demana no tenir roba estesa. A més, l’empresa avisa que prohibirà el pas en una zona delimitada.

Tres de les naus per enderrocar estan ocupades

Un problema afegit a les obres és que tres de les quatre naus que s’han d’enderrocar estan ocupades i hi viuen prop d’una desena de famílies. El propietari ja ha arribat a un acord amb aquestes persones perquè deixin aquest dimecres els edificis.

Més escoles afectades

Els casos de l’Escola el Sagrer i l’EBM Icària no són únics a la ciutat. A la Sagrera mateix, hi ha una altra escola pública afectada, l’Estel, que té a prop uns tallers de TMB amb una teulada de fibrociment i en què també s’està treballant. A tocar de la plaça de les Glòries Catalanes, els centres Gaia, Encants i Leonor Serrano conviuen amb diverses teulades del mateix material. I el mateix passa a l’Escola 9 Graons, al carrer de Roger de Flor, en què el pati està enganxat a un pàrquing amb una teulada d’uralita.

Amb aquest mapa sobre la taula, el govern municipal es va comprometre a retirar l’amiant proper a tots els centres educatius de la ciutat. Després dels mesos de confinament pel coronavirus, els treballs de desamiantatge s’han reprès en uns quants punts de la ciutat.