canvi temps catalunya maig 2024
Autor: Alfons Puertas

Aquests dies estan marcats per la presència d’una zona d’altes pressions a la façana més occidental d’Europa. Aquest fet és el causant de la gran estabilitat meteorològica que tenim ara mateix a Catalunya. Ara bé, els models apunten un canvi de temps a la vista, amb una inestabilitat que tornarà a casa nostra a partir de la setmana que ve.

Adeu a l’estabilitat d’aquests dies

Tota pertorbació que intenta atansar-se a les nostres latituds es desfà en trobar-se pressions més elevades o, fins i tot, es veu obligada a viatjar cap a latituds més septentrionals.

Al mapa de sota podeu veure l’altura geopotencial a 500 hPa, que serien uns 5.500 metres d’altitud, aproximadament. Fixeu-vos que la península Ibèrica està engolida pel que s’anomena una dorsal, que no deixa de ser altra cosa que una elongació d’un centre d’altes pressions (simbolitzat amb colors ataronjats). Això és precisament el que provoca estabilitat, fent que el sol sigui protagonista.

Un ball de peces

Ara bé, aquesta tranquil·litat meteorològica té les hores comptades. I és que l’anticicló que tenim a l’oceà Atlàntic iniciarà un viatge cap al nord. Aquest moviment provocarà que una borrasca associada a un solc d’aire fred en altura es mogui cap a les nostres latituds.

En el mapa de sota podeu veure com aquesta “llengua verda” s’abraona cap a nosaltres i serà la responsable de crear inestabilitat.

Quan i on passarà això?

A dia d’avui, els models indiquen que aquesta situació tindria lloc entre dimarts i divendres de la setmana que ve. Arribat el cap de setmana, el temps milloraria d’allò més.

El mapa d’anomalia de precipitació mitjana va junt amb les imatges anteriors. Tot fa pensar que tindrem una setmana més plujosa de l’habitual, especialment al nord del país, així com a les comarques de Ponent i de Girona.

“A priori”, a la ciutat de Barcelona la pluja tindria més probabilitats d’arribar durant la tarda de dimecres, així com la nit i matinada de dijous a divendres.

Poca o molta pluja?

Amb els mapes a la mà, tot sembla indicar que la zona menys afectada seria la costa. Els registres més optimistes només ens atorgarien entre 10 i 15 litres per metre quadrat.

En canvi, els més abundants podrien oscil·lar entre els 15 i 30 litres. Puntualment es podrien arribar als 50 litres o inclús superar-los, especialment cap a la banda de Girona. Seria, doncs, una bona notícia per continuar regant el territori i seguir sumant litres.

Què passarà amb la temperatura?

Aquests aires d’estiu que actualment tenim s’esvairan i donaran pas a una clatellada de la temperatura, tant de la mínima com de la màxima. Això ens recorda que la primavera té aquesta variabilitat intrínseca i que l’estiu encara no ha arribat.

Les nits seran una mica més fresques, sobretot a l’interior. En zones d’alta muntanya o a la cara nord dels Pirineus podran tornar a baixar lleugerament dels zero graus.

De dia, les màximes no s’enfilaran pas gaire, per la qual cosa els termòmetres es mouran entre els 12 i 18 graus arreu de Catalunya, majoritàriament. A Ponent i les Terres de l’Ebre podrien ser els únics indrets on les màximes superin els 20 graus, mentre que a moltes zones dels Pirineus els costarà superar els 10 o 11 graus.