Pantà de Santa Fe del Montseny a 1 de maig del 2024. Autor: Jordi Rodoreda

Els diferents episodis de pluja que hem viscut les darreres setmanes s’estan notant tant als nivells com als cabals dels rius, a l’aspecte dels embassaments i dels pantans que abasteixen d’aigua Barcelona, com en la verdor dels parcs, boscos i jardins que ens envolten.

El fabulós canvi que han viscut alguns ecosistemes arran de les pluges és innegable, ara bé, és de cabdal importància tenir present que encara estem molt lluny dels valors normals per a l’època.

Pantà de Santa Fe del Montseny ple a vessar a 2 de maig del 2024. Autor: Javier Rodríguez

Els embassaments de les conques internes a principi de mes es trobaven al 22 %, però a data d’avui ja estem a les portes del 25 % de la capacitat, en concret al 24,82 %. D’altra banda, el sistema Ter-Llobregat supera la marca del 26 %.

És una celebració temporal i ho diem amb la boca petita, ja que fent càlculs ràpids, segons l’ACA, l’estat normal o típic dels embassaments de les conques internes en aquestes dates hauria de ser entre el 71 i el 77 %, agafant dades mitjanes dels últims cinc i 10 anys, respectivament.

Encara que hagi repuntat de manera destacable el volum d’aigua emmagatzemada disponible als embassaments de les conques internes, sobretot durant els últims dies d’abril i principis de maig, ara mateix ja s’ha alentit el ritme d’ascens del nivell de l’aigua, tot i que en continua entrant.

Canvi magnífic, però encara insuficient

Com diu el refrany, “Una flor no fa estiu, ni dues primavera”, i és que encara que el pantà de Santa Fe del Montseny estigui al 100 % de la capacitat, ple a vessar, lluint un aspecte extraordinari en comparació amb fa un any, podríem dir que és l’excepció a la norma.

Pantà de Santa Fe del Montseny en situació d’extrema sequera a 7 de maig del 2023. Autor: Javier Rodríguez
Pantà de Santa Fe del Montseny en situació d’extrema sequera a 7 de maig del 2023. Autor: Javier Rodríguez

El pantà de Vallforners també millora el seu aspecte

El pantà de Vallforners, ubicat al municipi de Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental, també ha millorat lleugerament la seva aparença aquesta primavera. Malgrat tot, el seu aspecte, encara molt deplorable i desolador, posa de manifest que encara estem molt lluny de la situació de normalitat.

Comparativa del pantà de Vallforners entre el 23 d’octubre del 2023 i el 26 d’abril del 2024. Autor: Jordi Rodoreda

Malauradament, no a tot arreu són bones notícies

Tot i que els darrers episodis de pluja han fet revifar en conjunt l’estat dels embassaments de les conques internes de Catalunya, malauradament no tots ho han notat de la mateixa manera, en especial els ubicats a l’extrem sud del país.

Segons dades extretes del butlletí climàtic mensual del març del 2024 redactat pel Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de març va ser plujós a tot Catalunya i molt plujós als Pirineus i Prepirineus, a l’Alt Empordà, al prelitoral central, al sud de la Costa Brava i al Maresme. Però, en canvi, va ser sec o molt sec a la Terra Alta, al sud de la Ribera d’Ebre, al Baix Ebre i al Montsià.

Del darrer mes, el Meteocat ha confirmat que ha estat un abril plujós al litoral i prelitoral central, en aquest sentit, molt bones notícies pel Parc del Garraf. Plujós als Pirineus central i oriental i molt plujós a la vora del delta del Llobregat i de la Tordera. Però, lamentablement sec o molt sec a l’extrem sud.

Conseqüentment, l’embassament de Riudecanyes es troba només al 2,59 % de la capacitat. El de Siurana se situa al 2,68 %. Sense perspectives de pluja en el que queda de setmana i l’alta insolació, de ben segur que els nivells d’aigua d’ambdós embassaments seguiran a la baixa.