La fi del desconfinament ha coincidit amb l’activació  (en alguns casos reactivació) d’obres de desamiantatge de gran envergadura a la ciutat. Aquest dijous han començat els treballs preparatius per retirar la gran coberta de fibrociment dels tallers de TMB a la Sagrera, que fa 3.000 metres quadrats. Es troba enganxada a uns quants blocs d’habitatges i a l’Escola Estel. Per això es va decidir que l’amiant es retiraria durant l’estiu, quan el centre escolar és tancat.

Les obres de retirada s’inicien amb preparatius, però no serà fins la primera setmana de juliol que es començarà a veure moviment d’operaris a la teulada. S’hi farà una bombolla protectora per evitar que s’alliberin fibres a l’ambient. Segons TMB s’aplicaran els criteris més exigents de seguretat i higiene.

Coberta d'amiant del mercat de l'Abaceria

L’altre gran desamiantatge pendent a la ciutat és el del mercat de l’Abaceria, a Gràcia. El confinament va obligar a aturar temporalment els treballs, fet que ha suposat l’enèsim retard d’una obra que sembla maleïda. Ja s’està aixecant la bastida per col·locar la bombolla al carrer de Puigmartí, dins la qual els operaris retiraran l’amiant, com ja es va fer a l’ala de travessera de Gràcia. Més tard serà el torn de l’enorme nau central. La previsió és que abans d’acabar el juliol ja no quedi fibrociment a l’antic mercat.

Escoles en lluita per l’amiant

Diverses escoles de la ciutat viuen amb preocupació el fet d’estar situades prop de cobertes d’amiant, en molts casos força deteriorades. És el cas de l’Escola 9 Graons, a la Dreta de l’Eixample. A principis de juliol s’iniciarà l’encapsulament de la teulada per evitar que es desprenguin fibres. I, segons l’AFA, ja hi ha el compromís municipal per expropiar el garatge i retirar del tot aquest material cancerigen l’estiu de l’any vinent. Les famílies també demanen que es comprovi si hi ha fibres d’amiant a la sorra del pati i que, en aquest cas, es renovi.

Teulada de fibrociment a tocar de l'escola 9 Graons

A més, també reclamen retirar una coberta i uns baixants amb amiant d’un altre edifici, el número 215 del carrer de Roger de Flor. És un immoble protegit, obra de l’arquitecte Oriol Bohigas. Segons les famílies, la propietat no té inconvenient a retirar el fibrociment però, abans, cal que l’Ajuntament els doni la llicència d’obra pertinent.

En l’àmbit de la plaça de les Glòries, tres centres més es troben en una situació similar. Aquí també es preveu fer l’encapsulament de les cobertes aquest estiu, mentre s’avança en una solució definitiva. El temporal Gloria va deixar clar que és urgent actuar-hi, ja que es van trobar restes d’uralita dins dels centres.