Fibres d'amiant al pulmó

L’amiant és un mineral prohibit des del 2002 a l’estat espanyol. Ara bé, què és l’amiant concretament? De quin tipus de material es tracta? Quines malalties i perills pot comportar l’amiant? Intentem resoldre tots aquests dubtes després que s’estigui estudiant la presència d’amiant al metro de Barcelona —ja s’han detectat diversos treballadors del metro afectats per l’amiant— i l’Ajuntament hagi anunciat l’elaboració d’un mapa per detectar on hi ha amiant a Barcelona.

Amiant. Què és?

L’amiant era molt utilitzat per algunes empreses constructores durant els anys 60, 70, 80 i part dels 90. La seva manipulació és molt perillosa i ha provocat milers de morts a tot el món. A Espanya es detecten cada any 1.500 nous casos de malalties relacionades amb l’amiant.

L’amiant és una fibra natural molt utilitzada en els àmbits de la construcció, la indústria i els productes de gran consum durant la segona meitat del segle XX. Es caracteritza per:

  • baix cost
  • de difícil inflamabilitat
  • bona resistència tèrmica i mecànica, als àcids, al pas de l’electricitat i als microorganismes

Amiant al metro

Els perills de l’amiant

Una vegada l’amiant s’inhala, va cap al pulmó i s’hi queda retingut. Són fibres que tenen una mida adequada perquè puguin unir-se al teixit pulmonar. Un cop allà fan un dany continu a aquest òrgan. Amb el transcurs del temps, aquestes fibres d’amiant malmeten l’ADN de les cèl·lules i aquest fet provoca que es desenvolupin diverses malalties.

Malalties de l’amiant

Les malalties relacionades amb l’amiant tenen un període de latència llarg. Això vol dir que des que la persona ha estat exposada a aquest mineral fins que desenvolupa la malaltia poden passar molts anys.

Respirar les fibres d’amiant pot provocar principalment aquestes malalties: càncer de pulmó, asbestosi i mesotelioma. Totes necessiten tractament mèdic.

És habitual que els símptomes apareguin entre 10 o 20 anys després de la inhalació d’aquesta matèria. Tot i això, s’ha trobat casos en què els afectats han patit les patologies abans o inclús fins a 40 anys després. Això sovint fa difícil atribuir la malaltia a l’exposició d’aquesta substància, ja que els pacients poden no recordar que havien manipulat aquest material.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Els afectats per l’amiant arribaran al punt àlgid el 2024″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/afectats-per-amiant-salut-mort/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Com detectar l’amiant?

Per poder detectar fibres d’amiant, el personal mèdic necessita una mostra de pulmó. Si la persona ha mort, es pot aconseguir el teixit pulmonar a través d’una autòpsia. En el cas que el pacient estigui viu, es pot fer una broncoscòpia i recollir una mostra del teixit pulmonar. En aquest cas, la mostra és la que després es pot analitzar i veure si hi ha fibres que han quedat retingudes al pulmó.

Fibres d'amiant al pulmó

L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic centre hospitalari de l’estat espanyol que fa proves per detectar nivells d’amiant als pulmons.

On hi ha amiant a Barcelona?

L’amiant és un material que es va utilitzar molt durant la segona meitat del segle XX per a la construcció d’automòbils i estructures ferroviàries i navals. Amb aquest mineral s’han fet vies de tren, embragatges i frens d’automòbils, escales mecàniques, recobriment de sostres, rajoles, productes de ciment… També es va utilitzar l’amiant per a les vestimentes ignífugues de pilots i bombers.

Aquest mineral es pot trobar en alguns edificis de Barcelona construïts durant els anys 60, 70 i 80.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com s’ha de retirar l’amiant?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/com-es-retira-amiant/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La prohibició de l’amiant

Als anys 90 es declara l’amiant com una substància cancerígena i causant de malalties com el càncer de pulmó, l’asbestosi o el mesotelioma. Des del 2005 està prohibit utilitzar l’amiant en cap cas a la Unió Europea.

A l’estat espanyol, la prohibició va arribar abans. Les varietats d’aquest mineral més perjudicials per a la salut es van prohibir a finals del segle XX. No va ser fins al 2001 que es prohibir la fabricació i la comercialització de la resta de tipus d’amiant. El 2002, la prohibició és total: no es pot produir, ni comercialitzar ni instal·lar cap element que contingui amiant.