Fa 26 dies que una vintena d’alumnes de l’Escola 9 Graons (Roger de Flor, 217), a la Dreta de l’Eixample, no trepitgen el pati. En lloc d’això, un grup de pares i mares els porten a jugar a un parc infantil proper al passeig de Sant Joan. Les famílies s’organitzen per dur-los-hi d’11 a 12 i de dos quarts de dues a tres.

La teulada amb amiant a tocar del pati de l'escola 9 Graons

Els seus pares no volen que surtin al pati del centre perquè els preocupa que l’amiant d’una teulada molt propera (la coberta d’un pàrquing privat) els pugui causar problemes de salut. De fet, l’11 d’octubre la direcció i l’AFA van decidir tancar el pati de l’escola per evitar una possible exposició a les fibres d’aquest material cancerigen.

Arran d’això, l’Ajuntament i el Consorci d’Educació van dur a terme, a través d’una empresa especialitzada, un seguit de mesuraments de l’aire i no s’hi va detectar la presència de fibres d’amiant. Amb aquests resultats sobre la taula, el dimecres 30 d’octubre el pati va tornar a obrir. Algunes famílies, tranquil·litzades per l’informe, van permetre l’accés al pati dels infants. D’altres es van organitzar per dur-los al parc.

“Tots els experts diuen que no són unes proves concloents, que s’hauria d’analitzar el terra i la teulada”, explica César Sànchez, membre de l’AFA. “Per això, moltes famílies hem decidit esperar a tenir més proves per estar més tranquils”, afegeix.

Segons l’AFA, l’Ajuntament s’ha compromès, d’acord amb la propietat de l’edifici amb amiant, a encapsular-lo, és a dir, aplicar un producte a la teulada per evitar que se’n desprenguin fibres, unes feines que està previst fer el mes de desembre. Amb això, però, no quedaran del tot satisfets. Volen que l’Ajuntament expropiï l’edifici i enderroqui amb seguretat la teulada. I demanen que s’inclogui la partida per fer-ho possible en els propers pressupostos.

L’Ajuntament “hi estarà a sobre”

El regidor del districte de l’Eixample, Jordi Martí, ha explicat que l’Ajuntament hi està treballant i “farà tantes anàlisis com facin falta”. Ja es va fer una mostra d’amiant a l’aire i va sortir un resultat negatiu, però ara les famílies també n’han demanat un del terra, ja que els nens sovint juguen amb la sorra o estirats al terra.