Teulada d'amiant del taller del metro a la Sagrera

La coberta de fibrociment dels tallers del metro que hi ha a la Sagrera ha començat a retirar-se aquest dijous, 25 de juny. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) executa l’obra de desamiantatge, que s’allargarà fins al 13 de setembre, i, posteriorment, continuarà amb les tasques de rehabilitació de la coberta fins a l’abril del 2021.

Aquest taller del metro, on es fa manteniment dels combois, és a tocar de l’Escola l’Estel, entre els carrers de Josep Estivill, Sant Antoni Maria Claret, Hondures i Felip II. La proximitat de la teulada amb amiant —un material cancerigen que cal retirar amb un protocol de seguretat— va posar en alerta les famílies del centre educatiu i els veïns. Per això, s’ha decidit fer les obres durant l’estiu, coincidint amb les vacances escolars, per evitar la proximitat amb els infants i el professorat.

Una bombolla de lona per seguretat

Segons ha informat TMB, per retirar la coberta s’utilitzaran bombolles de lona de polipropilè per aïllar els punts on s’estigui treballant. Es tracta d’espais tancats amb un sistema d’aportació i d’extracció d’aire per garantir-ne la renovació i així evitar la dispersió de fibres d’amiant a l’ambient.

La retirada de fibrociment, en aquest cas la coberta de 3.000 metres quadrats, l’ha de fer una empresa amb acreditació RERA. TMB ha assegurat que, a banda del pla de treball previst, prendrà mostres ambientals en una finca de l’entorn per verificar el funcionament correcte del sistema de bombolla.

Altres escoles, en alerta per l’amiant

L’Escola l’Estel no és l’única preocupada per la presència d’amiant al voltant. A tocar de la plaça de les Glòries Catalanes, els centres Gaia, Encants i Leonor Serrano conviuen amb diverses teulades de fibrociment de propietat privada i ja han demanat a l’Ajuntament que hi intervingui. El mateix passa a l’Escola 9 Graons, al carrer de Roger de Flor, on el pati està enganxat a un pàrquing que té una teulada d’uralita.