Després d’anys d’estira-i-arronsa i de no haver trobat cap solució definitiva, els veïns de la Sagrada Família han reobert ara el debat sobre la façana de la Glòria del temple, la que ha de tenir una gran escalinata per damunt del carrer de Mallorca, que s’ha de fer on ara hi ha edificis de pisos. En total hi ha 1.020 habitatges afectats, que es van construir en terrenys qualificats com a zona verda al PGM (el Pla General Metropolità), a les dues illes que hi ha entre el temple i el carrer d’Aragó.

Segons la planificació actual, un altre solar que el temple va comprar el 2019 (a la coneguda com l’Illa de les Aigües), està qualificat com a equipament [en color blau al plànol].

PGM Sagrada Família actual

Segons ha fet públic l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, l’últim govern municipal (d’Ada Colau) va deixar tancada una proposta per desafectar el màxim nombre d’habitatges, fins a 171. La proposta rau a fer més petita la zona verda a les dues illes en qüestió i preveure-hi alguns solars on construir pisos [en color taronja] per reallotjar els veïns que perdin casa seva. L’operació també inclou canvis de planificació en dues illes més (la de les Aigües i l’illa de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm) per acabar de compensar les modificacions.

proposta planificació Sagrada Família

Una escalinata més estreta?

Més enllà dels canvis d’usos dels terrenys, la proposta que va dissenyar el govern dels comuns implica que també s’hagi de modificar un element clau de tota la controvèrsia: l’escalinata. En deixar una zona verda més estreta, també caldria que l’escalinata de la façana de la Glòria de la Sagrada Família fos més petita.

El responsable d’Urbanisme de l’AV Sagrada Família, Gabriel Mercadal, considera que aquesta seria una bona solució per desencallar el conflicte: els veïns cedirien i perdrien habitatge i, alhora, el temple cediria i perdria uns metres d’ample de l’escala. “Hi ha solucions, però no s’estan vehiculant per por d’entrar en el tema”, assegura Mercadal. “Ara és el moment de parlar-ne”.

escalinata sagrada familia façana glòria
Recreació virtual de com serà l’escalinata que es construirà a la façana de la Glòria

Ajuntament i temple, disposats a negociar

Precisament per abordar les possibles solucions d’encaix entre l’escalinata de la Glòria i els pisos del davant, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha convocat una reunió amb l’associació de veïns dijous, 23 de maig.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que “no prejutgem les solucions, però que la nostra manera de fer-ho és el diàleg, tant amb la junta constructora com amb els veïns”. En aquest sentit, ha dit que els objectius del govern de Jaume Collboni són “preservar els drets al habitatge i garantir la milloria de la qualitat de l’entorn de la Sagrada Família”. El govern municipal del PSC “té la proposta [dels comuns] i la tindrà en compte”, tot i deixar clar que no n’hi ha cap de tancada ni acordada amb totes les parts. En aquest sentit, el govern de Jaume Collboni es proposa fer una proposta urbanística per a l’entorn que garanteixi el dret a l’habitatge.

La Junta Constructora del temple de la Sagrada Família també hi ha dit la seva. “Estem oberts al diàleg”, assegura, alhora que també es mostra oberta a debatre totes les propostes. Això sí, demana que la solució final sigui “justa per a tothom” i avisa que el temple està compromès a enllestir el projecte que havia dissenyat Antoni Gaudí totalment.