Dues teulades de fibrociment, i per tant amb amiant, properes a dos centres escolars de la Sagrera (El Sagrer i L’Estel) preocupen les famílies. Sobretot, pel que fa al cas de l’Escola el Sagrer, al carrer de Costa Rica. Davant la seva façana hi ha una nau industrial amb una coberta d’uralita en estat evident de degradació. És plena de forats, pedaços i teules trencades, tot i el risc que això suposa, per si s’alliberen fibres d’amiant a l’ambient.

Fibrociment trencat

L’AMPA fa poc que ha sabut que la nau industrial amb la coberta d’uralita ha estat adquirida per un privat que vol enderrocar-la i fer-hi habitatges. L’associació de famílies ho valora com una bona notícia. Ara bé, demana a l’Ajuntament que s’asseguri que aquest material cancerigen es retira amb total seguretat i, sobretot, que es faci quan el centre escolar és tancat. És a dir, a l’agost.

La coberta amb amiant dels tallers de TMB

Es dona el cas que l’altra escola pública de la zona, L’Estel, al carrer de Felip II, també té una coberta enorme de fibrociment amb amiant a tocar. És la teulada dels tallers de TMB, on es fan tasques de manteniment dels metros.

Coberta de fibrociment del taller de TMB

Aquesta teulada està en millor estat que la propera a l’Escola el Sagrer però també té alguns forats. El pati de L’Estel hi té vistes i alguns balcons dels edificis del voltant hi són literalment a tocar. És una situació que recorda, i molt, el cas de l’antic cinema Urgell.

Segons TMB la intenció és retirar la coberta de fibrociment, de 3.000 metres quadrats, aquest 2020. Actualment s’està acabant el projecte i la fase següent serà la licitació de l’obra.

Està previst fer els treballs durant l’estiu, quan l’escola és tancada, i s’usaran bombolles de lona de polipropilè per aïllar els punts on s’estigui treballant per retirar l’amiant. Són espais tancats amb un sistema d’aportació i d’extracció d’aire per garantir-ne la renovació. Així, s’evita la dispersió de fibres a l’ambient.

Altres escoles, en alerta per l’amiant

Els casos d’El Sagrer i L’Estel se sumen a la llista, ja força llarga, de centres escolars de Barcelona preocupats per la presència d’amiant als seus entorns. A tocar de la plaça de les Glòries, els centres Gaia, Encants i Leonor Serrano conviuen amb diverses teulades de fibrociment de propietat privada i ja han demanat a l’Ajuntament que hi intervingui.

El mateix passa a l’Escola 9 Graons, al carrer de Roger de Flor. El pati on juguen els alumnes està enganxat a un pàrquing que té una teulada d’uralita. De fet, algunes famílies es van plantar i van decidir dur els fills a l’hora del pati a un parc infantil del passeig de Sant Joan fins que no s’asseguri que l’amiant no suposa un perill.

Compromís municipal per trobar una solució

El govern municipal s’ha compromès a intervenir en l’amiant d’edificis propers a aquestes escoles abans del proper curs. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, va acceptar un prec de JxC en què es demanava al govern que s’elimini qualsevol risc per la proximitat d’amiant a aquests centres escolars. Tarafa va concretar que s’aprofitarà el període estival, sense classes, per dur a terme aquestes intervencions, malgrat que no va concretar si s’aïllarà l’amiant o es retirarà.