amiant nau escola el sagrer
font: Vanessa Fernández

La Guàrdia Urbana ha obert un expedient a l’empresa encarregada de retirar l’amiant de les naus que hi ha al carrer de Costa Rica, a la Sagrera, just davant de l’Escola el Sagrer i de l’Escola Bressol Municipal Icària. La raó és que han començat els treballs de retirada de la teulada, molt degradada i amb risc que s’alliberin fibres d’amiant, mentre hi ha els casals d’estiu en marxa als dos centres i sense avisar-ne els veïns. Això, malgrat que les obres no podien començar fins a l’1 d’agost per raons de seguretat. L’associació de veïns i els responsables dels casals havien alertat la Guàrdia Urbana que des de dimecres havien vist com els operaris hi treballaven.

L’empresa admet els treballs

betevé ha pogut parlat amb l’empresa Orion Derribos, responsable del desamiantatge, i ha confirmat que dimecres es van fer uns preparatius i aquest dijous s’han fet treballs menors amb les plaques d’amiant. També ha justificat l’inici de les tasques de retirada del material tòxic pel risc d’ocupació de la nau que pertany a un privat. Segons afirma l’empresa, dues de les estances de la nau estan ocupades i han decidit començar l’actuació per evitar una nova entrada.

nau amb amiant escola el sagrer
Font: Vanessa Fernández

Obres en marxa a l’Escola l’Estel

També a la Sagrera hi ha una segona escola pública afectada per la proximitat d’una teulada d’amiant en males condicions i que suposa un risc sanitari. Es tracta de l’Escola l’Estel, al carrer de Felip II, que té a prop uns tallers de TMB amb una teulada de fibrociment. En aquest cas la retirada d’amiant es va poder començar a fer a finals de juny, coincidint amb el final de l’estat d’alarma, perquè s’hi van suspendre els casals.

Els casos de les escoles El Sagrer i L’Estel no en són únics a la ciutat. Hi ha centres com les escoles Gaia i dels Encants i l’Escola Bressol Leonor Serrano que també tenen edificis amb amiant a tocar. En aquest sentit, el govern municipal es va comprometre a principis d’any a retirar l’amiant proper a tots els centres educatius de Barcelona.