*AVÍS: informació actualitzada fins a finals d’octubre. Pots consultar totes les dades recents de la covid-19, aquí: dades de la covid a Catalunyaincidència del coronavirus a Barcelona per barrisrisc de rebrot de covid (mapa per comarques).

El Departament de Salut considera que la situació epidemiològica de brots de coronavirus a Barcelona i a Catalunya a l’octubre és molt preocupant. L’augment de casos de covid-19 ha comportat aplicar més restriccions com el tancament de bars i restaurants durant 15 dies i el toc de queda nocturn. A Barcelona, els casos nous han crescut un 12 % l’última setmana del mes i, pel que fa als districtes, ja en són tres els que superen la taxa de 300 contagis per cada 100.000 habitants: l’Eixample, Nou Barris i Ciutat Vella. Si comparem les dades de l’Agència de Salut Pública de la primera setmana d’octubre amb la darrera analitzada, del 19 al 25 d’octubre, cinc districtes han triplicat la incidència de covid-19: l’Eixample, les Corts, Gràcia, Nou Barris i Horta-Guinardó.

brot Barcelona gràfic

La incidència de covid-19, triplicada en un mes

L’increment de positius als districtes ha fet un salt molt destacable en aquest mes d’octubre. A l’Eixample, la incidència de covid-19 s’hi ha triplicat en quatre setmanes i s’ha passat de 106 a 331 positius per cada 100.000 habitants. Aquestes xifres l’han convertit en el districte amb més afectació. Feia un mes i mig que Ciutat Vella encapçalava la taxa més elevada de coronavirus. Per primera vegada en un mes, el creixement de positius s’ha frenat en aquest territori.

De la primera a la quarta setmana d’octubre, la incidència de la covid-19 també s’ha multiplicat per tres a les Corts, Gràcia, Nou Barris i Horta-Guinardó. Actualment, Nou Barris és el segon districte amb la taxa més alta. Sant Martí, amb 207 casos per cada 100.000 habitants, continua sent la zona amb la incidència més baixa.

Tres districtes per sobre la taxa de 300 casos

Avui dia cap districte no té registres inferiors al llindar de 200 positius per cada 100.000 habitants, mentre que del 28 de setembre al 4 d’octubre només el superava Ciutat Vella. Aquest va ser el primer districte que va sobrepassar la taxa dels 300 contagis i en la darrera setmana s’hi han afegit l’Eixample i Nou Barris. Tot i que a Ciutat Vella s’han detectat 306 positius per cada 100.000 habitants, és dels pocs districtes que ha registrat una baixada de casos. A Sant Andreu també s’hi han reduït lleument.

Positius en escoles i grups confinats

El 14 de setembre va arrencar el curs escolar, marcat per les mesures per evitar els contagis per coronavirus a les aules. Actualment, segons el Departament d’Educació, hi ha 2.910 grups confinats en 1.313 centres a Catalunya a data de 27 d’octubre. Per tant, en el 74 % de les escoles no hi ha cap grup confinat.

Cribratges massius a les escoles i als barris

El Departament de Salut ha reprès els cribratges massius en escoles. Es faran proves PCR a centres educatius del Raval, la Trinitat Vella i la Trinitat Nova. El 16 d’octubre van començar a l’Institut Escola Trinitat Nova i al col·legi Amor de Dios i dimarts passat van continuar a l’Escola Pia Sant Antoni, al barri del Raval. El primer centre de la ciutat on es van fer aquests cribratges va ser l’Escola Barrufet, de Sants.

Aquesta actuació a les escoles arriba després de diverses campanyes de tests massius als barris que van començar a Torre Baró i el Besòs i el Maresme i a mitjans de setembre també se’n van fer al Raval i a la Trinitat Vella. En dos dies, la campanya de proves PCR en aquest barri va atraure 1.735 persones, 500 més de les previstes. Fora de la ciutat, els tests massius van començar al Vallès, en concret a Ripollet, Sabadell i Terrassa, amb l’objectiu de detectar positius asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió.

També se n’han fet a Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet i a finals d’agost van començar a fer-se als barris de la Torrassa i Collblanc, de l’Hospitalet; Sant Ildefons, de Cornellà, o Llefià i Gran Sol, de Badalona, així com a Reus, Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles. En els tests de Girona hi van participar 3.093 persones i es van detectar 186 positius. També s’han realitzat campanyes a Salt i Sant Joan de lesAbadesses, entre d’altres. El més recent ha estat el primer cribratge massiu en un centre comercial de Mataró.

Risc de brots a Catalunya

Els casos positius per coronavirus amb una prova PCR han crescut en 37 comarques de les 42 comarques del 12 al 18 d’octubre, cinc més que les que registraven increments la setmana anterior.  Per ordre de taxa més elevada hi consten les Garrigues (503), Osona (398), el Pla de l’Estany (396), la Segarra (371) i l’Urgell (368). Pel que fa al Barcelonès, la taxa de casos nous ha incrementat un 28 % l’última setmana segons el portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.