La primera de les dues jornades de tests massius que es fa a Barcelona per detectar casos asimptomàtics ha superat les expectatives. La previsió era fer-ne 400 diàries, és a dir, 800 en total. Només aquest dissabte ja han passat 485 veïns pel Casal del Barri de Torre Baró. Els veïns han format cues importants durant les primeres hores del dia davant del Casal, el punt on aquest cap de setmana s’han fet proves gratuïtes a tothom que s’hi apropi, sense límit d’edat, des de les 9 h i fins a les 19 h.

La tria de Torre Baró no és casual. És un dels barris amb més incidència de covid-19 per cada 100.000 habitants, tres vegades més que la mitjana de Barcelona. El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que “no hi ha una dinàmica específica de barri” que hagi portat a Salut a fer les proves a Torre Baró, sinó que es tracta d’un problema global “que tenim a tota l’àrea metropolitana, que hi ha ciutats i barris molt densos”. En aquestes zones, la transmissió és molt ràpida quan es produeixen circumstàncies negatives com les aglomeracions o la mobilitat. Pel que fa a la franja d’edat, Argimon ha explicat que a Catalunya, actualment la mitjana d’edat dels nous contagis és de 37 anys.

Torre Baró, Centre d'Atenció Primària

Qui es pot fer la prova?

El test és voluntari i obert a tothom. Els veïns només cal que facilitin les seves dades personals i si en tenen, presentar la targeta sanitària individual. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha valorat la proactivitat dels veïns i la importància de la detecció precoç perquè les xifres baixin. Es calcula que es podran fer la prova un de cada tres veïns de Torre Baró, es faran 800 proves al dia i la població del barri és de 2.700 persones.

Tenint en compte la situació socioeconòmica del barri, Pérez ha explicat que en paral·lel als PCR s’ha fet també una intervenció comunitària per acompanyar les famílies en cas que s’hagin de confinar: com s’ha de fer la quarantena, quines opcions tenen en cas que visquin en pisos petits o com poden gestionar la situació en matèria laboral.

Torre Baró

Torre Baró, un dels barris amb més incidència de covid-19

En les últimes dues setmanes, Torre Baró és un dels barris de la ciutat que ha registrat un major creixement en el nombre de casos positius en relació amb la seva població. Actualment, hi ha 578 positius per cada 100.000 habitants. Es tracta de la segona taxa de concentració de positius de covid-19 més alta de Barcelona, només per darrere de Sant Genís dels Agudells, que té 697 casos per cada 100.000 habitants a causa dels casos detectats en les residències geriàtriques.

Torre Baró

Dilluns es faran cribratges a Besòs i Maresme

A més de Torre Baró, també es duran a terme tests massius al barri de Besòs i Maresme. Les proves PCR es faran entre dilluns i dimecres. En el cas d’aquest barri, també s’ha detectat una alta incidència de coronavirus en els darrers quinze dies amb 475 casos per cada 100.000 habitants. Es tracta del cinquè barri amb més alta densitat de positius només superat per Sant Genís dels Agudells, Torre Baró, Trinitat Vella i Ciutat Meridiana.