Els cribratges massius als centres d’educatius de Barcelona començaran finalment la setmana vinent i el primer es farà a l’Escola Barrufet, al carrer de Vapor Vell, 7, al barri de Sants. Al conjunt de Catalunya, el primer centre serà l’Escola Puig-Agut de Manlleu, on es farà aquest dijous, 24 de setembre perquè s’hi s’ha detectat un augment de casos en els darrers dies. Ho ha anunciat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, en la roda de premsa de valoració de les afectacions als centres educatius amb relació a la covid-19

A banda, també arribaran aquests tests massius a l‘Escola Joaquim Ruyra i a l’Institut Eduard Fontserè, de l’Hospitalet de Llobregat. En aquest cas, serà també a partir de dimarts vinent i des d’Educació no descarten que les proves s’estenguin a altres centres educatius del barri de la Florida -també a l’escola bressol-, on hi continua havent una alta incidència de la pandèmia.

Mig milió de PCR fins al novembre

Des del Departament de Salut han explicat que deixaran de fer majoritàriament cribratges poblacionals per passar a centrar-se en els que es faran als centres escolars com a estratègia per aturar les cadenes de transmissió. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que el centre educatiu és un entorn “privilegiat” a l’hora de saber la incidència de la pandèmia i per això quan es detectin territoris on aquesta s’estigui disparant “l’escola serà el punt prioritari” on es farà el cribratge.

La previsió que es facin fins a 500.000 PCR fins al 15 de novembre.

La secretària general d’Educació també ha remarcat que les PCR que es fan als centres educatius no són doloroses ni invasives. Ha defensat que fer-les en l’àmbit escolar suposa una comoditat i un confort per als infants, perquè coneixen l’entorn i estan en companyia de la resta d’alumnes del grup bombolla i el tutor.

16.259 proves i 970 positius

En els primers dies de curs escolar s’han fet un total de 16.259 proves PCR a alumnes de cinc a 15 anys en l’àmbit educatiu, i 970 han donat positiu. La xifra l’ha donada el secretari general de Salut que ha destacat que el percentatge de positius és d’un 6 % mentre que en els adults és de 7,5 %. No obstant això, també ha recordat que l’OMS estableix que caldria estar per sota del 5 %.

En tot cas, Ramentol ha assegurat que es pot fer un bon balanç de la primera setmana perquè els circuits i protocols “han funcionat” i en la majoria dels casos les proves PCR s’han fet als centres educatius. Sobre aquesta qüestió també afegit que des d’Educació no recomanen acompanyar els fills durant les proves PCR a les escoles.

Al conjunt de Catalunya, hi ha un total de 10.594 persones confinades, dels quals 9.628 són alumnes, 837 docents i professionals i 129 persones són personal extern. Pel que fa als casos positius, han estat 1.123, dels quals 970 en alumnes, 147 en professorat i treballadors i 6 són personal extern. En el conjunt del territori la xifra de grups confinats continua en augment i ja n’hi ha 602 en quarantena.

“Els contagis venen de fora”

Des del Departament d’Educació també han assegurat que el 91,49 % dels centres no tenen cap grup confinat. La valoració que fa Cuenca d’aquesta primera setmana i escaig és “molt positiva”, perquè les escoles estan complint la seva funció social: garantir el dret a l’educació i que els alumnes puguin anar presencialment a les escoles.

En aquest sentit, ha assegurat que les escoles estan aplicant “totes les mesures possibles per contenir els contagis”, i ha remarcat que “els contagis venen de fora”, és a dir, que es produeixen fora de l’entorn escolar.