inici curs escolar 2020

Seguim minut a minut com es desenvolupa el primer dia del curs escolar 2020-21 a Barcelona, des de diferents escoles i instituts de la ciutat. Després de sis mesos sense activitat lectiva, milers d’estudiants tornen aquest dilluns, 14 de setembre, a les aules amb diverses mesures de seguretat i prevenció per evitar la propagació del coronavirus.

17:32
   

Somriures a la sortida de les escoles

A l’hora de plegar, ja no hi havia ni rastre dels nervis del matí. En general, els nens s’han mostrat contents després del primer dia, fet que ha tranquil·litzat les famílies. L’equip docent de l’escola institut Cova d’en Cimany, assegura que el primer dia ha estat un èxit i que tant els alumnes com els familiars ho han posat fàcil. La sortida de les escoles s’ha fet esglaonada, per evitar que coincidissin nens i nenes de diferents grups bombolla. Un cop buit l’edifici, els únics que han quedat han estat el personal de neteja, que aquest any s’ha reforçat per desinfectar tant les aules com els espais comuns.

14:21
   

La mobilitat a Barcelona encara és un 43 % inferior que fa un any, malgrat un repunt del 17 % per l’inici del curs escolar

El passatge a les xarxes de metro i de bus ha crescut un 17 % a Barcelona en comparació amb la setmana passada, coincidint amb el primer dia de l’inici del curs escolar. “Volem que els ciutadans recuperin la confiança en el transport públic, un sistema àgil i ràpid”, ha dit la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, en una roda de premsa. D’altra banda, aquest dilluns el trànsit privat ha pujat un 7,5 % en relació amb la setmana passada, uns valors que es mantenen un 9 % per sota del que és habitual.

13:59
   

Bargalló visita l’Hospitalet el primer dia de curs

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha destacat que “havíem d’obrir els centres per garantir el dret a l’escolarització i la socialització d’infants i joves. Són dos drets fonamentals d’infants i joves: escolaritzar-se i socialitzar-se. I l’escola és el lloc d’educació i socialització d’infants i joves”. Ho ha manifestat durant la visita a l’Escola Joaquim Ruyra, de l’Hospitalet de Llobregat, conjuntament amb l’alcaldessa del municipi, Núria Marín, coincidint amb el primer dia de curs.

13:43
   

253 professors i 210 alumnes confinats el primer dia de curs

El curs escolar 2020-2021 ha començat aquest dilluns amb 253 professors i 210 alumnes confinats, així com amb 67 professionals i 23 infants amb positiu per covid a tot Catalunya. A més, nou grups de vuit centres es troben confinats per positius o contactes en activitats prèvies a l’inici o en centres on el curs ja havia començat. Aquestes són les dades que ha donat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca. A banda dels alumnes confinats, també n’hi ha una quarantena de l’Escola Ridolaina, de Montellà i Martinet, i uns 360 de la Joan Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts, que no han pogut començar classes per positius i confinament entre el professorat. Fins ara els positius són per contactes previs a l’inici de curs, tot i que en alguns casos responen a centres privats que ja havien iniciat les classes, com és el cas del Benjamin Franklin de Barcelona, on hi ha dos grups confinats.

 

13:28
   

Hora del menjador a les escoles

La majoria dels nens i nenes que avui han començat l’escola es quedaran a dinar a l’escola. Segons els especialistes, el menjador és un dels espais on serà més difícil garantir la distància de seguretat. Segons el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria del Vall d’Hebron, Pere Soler, en aquest cas l’ús de mascareta serà una mesura difícil de seguir i “potser s’hauran d’utilitzar espais que habitualment no són de menjador”.

 

13:09
   

L’Escola Catalònia de Barcelona obre amb el 99% dels alumnes i un protocol que s’haurà de “revisar i agilitzar”

L’Escola Catalònia ha iniciat el curs amb el 99% dels alumnes i la voluntat de professors, pares i alumnes de complir el protocol per prevenir els contagis de covid-19. Els alumnes han arribat amb mascareta, esglaonadament i per tres accessos diferents, a l’entrada s’han rentat les mans amb gel hidroalcohòlic, han entrat a les aules fent cues i una de les primeres coses que han fet a classe ha estat resoldre els dubtes amb els professors. El director del centre, Enric Reverter, s’ha mostrat satisfet per com ha anat el primer dia de curs després de sis mesos: “La valoració és bastant positiva; farà falta acabar de revisar i agilitzar les coses, tot i que estem molt contents de com ha anat”, ha dit.

12:50
   

Els sindicats de mestres reclamen abaixar les ràtios i augmentar les distàncies entre alumnes a les aules

Delegats dels set sindicats de l’educació pública s’han concentrat aquest dilluns al matí davant del Departament d’Educació per demanar més mesures de seguretat en la reobertura de les escoles, perquè consideren que amb les mesures actuals no n’hi ha prou. Així, creuen que cal abaixar les ràtios de 20 alumnes a 15 i garantir una distància d’1,5 metres entre alumnes dins de les aules, cosa que asseguren que ara no es compleix. Per això, estan consultant al professorat la possibilitat de fer una vaga en les properes setmanes si la conselleria no s’avé a negociar cap mesura addicional.

 

12:30
   

Acaba el primer matí a l’escola

A aquesta hora, a les 12.30 h, acaba l’horari lectiu del matí a les escoles i comença l’espai del migdia. Els nens i nenes que es quedin a dinar a l’escola hauran d’adaptar-se a les noves mesures sanitàries i els protocols per la pandèmia. Les classes es reprendran a les 15 h.

11:58
   

Protesta d’algunes famílies de l’Escola Sant Martí

Aquest curs, per poder garantir el compliment de les ràtios per la crisi sanitària (marcades en 20 alumnes), moltes escoles han optat per barrejar alumnes de diferents cursos. És a dir, que, per exemple, nens i nenes que fan 1r comparteixen classe amb d’altres de 2n. Això és el que ha passat a l’Escola Sant Martí i per això un grup de famílies s’han concentrat aquest matí per protestar contra la mesura. 

Protesta de famílies de l'escola Sant Martí

11:40
   

La mobilitat a l’àrea de Barcelona en l’inici de curs ha estat un 11 % inferior que l’any passat

La mobilitat a l’àrea de Barcelona en l’inici de curs ha estat un 11 % inferior que l’any passat, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). En concret, han sortit 108.159 vehicles, que són un 11,66 % menys que el mateix dia del 2019, i n’han retornat 132.469, un 10,95 % menys. Respecte a dilluns passat, han sortit un 3,26 % més de vehicles i n’han retornat un 0,8 % menys.

11:24
   

Nou canal Salut/Escola, amb informació oficial per a les famílies

La Generalitat ha estrenat el canal Salut/Escola. Es tracta d’un portal web i un canal a Telegram des d’on s’oferirà informació oficial sobre la situació a la comunitat escolar. L’objectiu del govern és arribar a les famílies de manera directa, perquè puguin conèixer les últimes mesures i actuacions que es prenguin durant el curs i, alhora, prevenir notícies falses o poc contrastades.

11:04
   

L’Escola Vila Olímpica no farà classes al Casal Can Gili

El Casal Can Gili Nou no acollirà finalment cap curs de l’Escola Vila Olímpica. Es tracta d‘un dels equipaments municipals que l’Ajuntament va oferir per garantir les mesures de seguretat contra la covid-19. El responsable del casal de barri va assegurar que es tractava d’un espai massa reduït per rebre els alumnes del centre.

10:48
   

L’escola rural s’adapta a la pandèmia amb la voluntat de “no perdre l’essència”

Les escoles rurals catalanes han engegat un nou curs marcat per la covid-19. No obstant això, l’objectiu, explica Gaspar Gamisans, responsable de les escoles rurals de Catalunya, és “mantenir l’essència” que caracteritza aquest tipus de centres. Com assenyala Gamisans, el fet que aquestes escoles tinguin menys alumnes i un entorn rural les beneficia clarament.

10:28
   

La venda de llibres de text s’endarrereix 

En un inici de curs normal, a hores d’ara totes les famílies ja tindrien els llibres de text comprats per als alumnes, però enguany la venda va amb un retard “d’entre dues i tres setmanes”. Segons ha explicat a l’ACN el president de la comissió del llibre de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antonio Garrido, hi ha un 20 % menys de vendes en comparació amb l’any passat, tot i que garrido confia recuperar el volum les properes setmanes. Amb tot, però, no descarta un “petit descens” tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia. 

10:10
   

El curs comença amb tres escoles tancades fora de Barcelona

Tres escoles no han obert portes en el primer dia del curs. Dues, per positius de covid entre el professorat, i una tercera, per una plaga de vespes, segons ha explicat a Catalunya Ràdio el conseller d’Educació, Josep Bargalló. Les escoles que han hagut d’endarrerir l’inici de curs per un positiu entre els docents i la consegüent quarantena d’una part important del professorat són la Ridolaina, de Montellà i Martinet, i la Joan Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts. A aquests dos casos coneguts s’hi ha sumat l’Institut Escola Antoni Ubach i Soler, de Terrassa, on s’ha detectat una plaga de vespes; s’espera que les classes hi puguin començar dimecres.

09:57
   

Entrades esglaonades

Els centres escolars han inclòs les entrades esglaonades als seus protocols d’obertura, per garantir les distàncies de seguretat i evitar aglomeracions. A l’Escola Sadako, per exemple, l’inici de les classes comença més d’hora o més tard en funció de si els alumnes fan primària o secundària. Els d’ESO avui han començat a les 9 h. 

09:32
   

Comencen les classes

Ja fa més de mitja hora que els centres educatius han obert les portes després de sis mesos, amb mesures de seguretat per la pandèmia del coronavirus. Una d’aquestes mesures és ventilar les aules sempre que sigui possible. A l’Escola Virolai les finestres i les portes de les classes i passadissos es deixen obertes. 

09:26
   

Barreja de grups

Aquest curs, per poder garantir el compliment de les ràtios per la crisi sanitària (marcades en 20 alumnes), moltes escoles han optat per barrejar alumnes de diferents cursos. És a dir, que, per exemple, nens i nenes que fan 1r comparteixen classe amb d’altres de 2n. L’Escola Virolai, per exemple, ha optat per aquesta fórmula. Hi ha centres, però, on les famílies han rebut malament el canvi; a l’Escola Sant Martí han enviat una carta formal amb la queixa a la direcció.

09:14
   

Protesta de l’Escola 9 Graons

Un dels centres de Barcelona que no ha pogut obrir avui amb normalitat és l’Escola 9 Graons, a la Dreta de l’Eixample. Només hi han pogut anar els alumnes de P3 per fer l’adaptació. La resta s’hi incorporaran progressivament, i dimecres hi començarà oficialment el curs. El motiu són les obres a l’edifici, que encara no estan acabades. Avui les famílies han fet una protesta a les portes del centre. Critiquen improvisació i falta de planificació.

09:05
   

Trànsit intens

La tornada a l’escola s’ha notat també a les carreteres amb un augment del volum de trànsit a les rondes i en algunes de les vies principals de la ciutat com el carrer d’Aragó, l’avinguda de la República Argentina, el passeig de la Bonanova i el passeig de Sant Joan Bosco. 

09:03
   

Escoles ja obertes

A aquesta hora la majoria de les escoles ja han obert portes. Majoritàriament, els alumnes comencen el curs escolar amb moltes ganes, i les famílies, a l’expectativa del que pugui passar per la crisi sanitària.

08:48
   

Matí de preparatius

Aquest any, a més del material escolar i els llibres de text els alumnes hauran d’incloure a les motxilles les mascaretes, per dur-les a l’escola. Aquest matí la majoria de les famílies han fet repàs de tot el que els nens han de portar en aquest primer dia de curs. Una de les peticions que es fa als pares i mares és que prenguin la temperatura als seus fills. 

08:44
   

Mesures higièniques

Molts dels alumnes de l’Escola Virolai ja són al centre perquè han fet servir el servei d’acollida. Els reben a la biblioteca del centre. Abans d’entrar, els nens s’han de desinfectar les mans amb el gel que s’ha col·locat a l’entrada, i els de més de sis anys han de portar mascareta de manera obligatòria.

08:35
   

Un dia de nervis

Els infants tornen a l’escola després de sis mesos sense poder assistir-hi per la crisi sanitària i les vacances de l’estiu. Avui és un dia de nervis per a ells, però també per a les famílies, que encaren amb ganes l’inici del curs escolar. A l’Escola Sadako continuen entrant alumnes de manera esglaonada. 

 

08:29
   

Colau diu que “és un dia especial”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha fet referència a l’inici del curs escolar a Twitter. Afirma que “després de sis mesos sense classes, la funció pedagògica de l’escola és més necessària que mai”.

08:21
   

Els mestres, ultimant detalls

A l’Escola Virolai, l’equip docent es troba a aquesta hora a la sala de mestres per ultimar els detalls del primer dia. Avui han arribat una hora abans del que és habitual per l’excepcionalitat d’aquest inici de curs. A les 9 h rebran els alumnes, que fa sis mesos que no trepitgen el centre.

08:13
   

Moltes escoles ja estan obertes

Molts centres ja acullen alumnes a aquesta hora. A l’Escola Sadako, a Vallcarca i els Penitents, els de primària ja estan entrant al centre. Ho fan de manera esglaonada, de 8 a 9 h. Els de secundària començaran a entrar a partir de les 9 h. 

08:06
   

Transport públic al 100 %

Amb l’inici del curs escolar el transport públic també recupera la seva capacitat habitual d’abans de la pandèmia. El metro funciona al 100 %, i se n’ha reforçat el servei a les línies 1, 2 i 5 en les hores punta de matí i tarda. També s’han posat en funcionament dues noves línies de bus: la 141 i la 175. Les línies R7 i R8 de Rodalies de Catalunya recuperen el 100% de l’oferta habitual de trens i es reestructura el servei de la línia R3.

07:49
   

Mesures sanitàries

Des del primer dia s’imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L’entrada als centres es farà per torns i amb mascareta, que serà obligatòria a partir dels 6 anys com a mínim les dues primeres setmanes. El Departament d’Educació ha insistit, però, que la mesura més important seran els grups estables de convivència, que permetran que els alumnes només tinguin contacte amb les persones que en formin part. La ràtio recomanada és de 20, però en un 30 % de casos no es complirà en l’inici.

07:39
   

Retorn a les aules després de sis mesos

El curs escolar 2020-2021 arrenca aquest dilluns per a 1,5 milions d’alumnes, després que molts no hagin trepitjat el seu centre des del març. Aquest inici de curs estarà marcat per la pandèmia del coronavirus.