inici curs escolar 2020-21

L’inici del curs escolar 2020-2021 serà excepcional. La tornada a l’escola aquest setembre després de la crisi del coronavirus implicarà la tornada d’infants i adolescents a les aules després de gairebé mig any tancades per reprendre les classes i l’activitat lectiva. La Generalitat aposta per un retorn presencial dels alumnes a partir del 14 de setembre, però estant alerta amb l’evolució de la situació epidemiològica a Catalunya. Per evitar contagis, hi ha diverses instruccions que caldrà tenir en compte.

A continuació trobaràs respostes a les preguntes que et pots plantejar de cara al curs escolar 2020-21. La informació està actualitzada amb la darrera informació del Departament d’Educació.

Les classes seran presencials?

Sí. El govern català treballa amb la idea que els alumnes facin classe presencial a l’escola cada dia.

Quan comença el curs escolar 2020-21?

El primer dia d’escola serà el 14 de setembre, tal com estableix el calendari escolar per al curs 2020-21. Les vacances escolars de Nadal seran del 22 de desembre al 7 de gener, les de Setmana Santa, del 27 de març al 5 d’abril, i les de l’estiu començaran el 23 de juny.

Instruccions per a la tornada a l’escola

  • L’ús de la mascareta a l’aula serà obligatori per a majors de 12 anys.
  • L’ús de la mascareta serà obligatori en alguns casos per a majors de sis anys (veure abaix).
  • L’entrada serà esglaonada, en franges de 10 minuts.
  • Es prendrà la temperatura als infants abans d’accedir al centre.
  • Les famílies no podran entrar a l’escola.
  • Es crearan grups estables de convivència.
  • Els menjadors podran tenir diferents grups estables d’alumnes.
  • No caldrà mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres.

Com s’han adaptat les escoles al nou curs?

Entre les principals adaptacions per al nou curs hi ha la reducció de ràtios a primària, secundària i batxillerat, pati per torns i ús de la mascareta. A continuació trobaràs tots els punts que s’han adaptat als centres educatius.

  • Les ràtios a primària seran inferiors a 20 alumnes per aula.
  • A secundària i batxillerat, els grups seran més reduïts de l’habitual.
  • El pati es farà per torns i amb mascareta si hi conviuen diferents grups.
  • Les classes en espais fora del centre seran “excepcionals”.
  • Els espais s’hauran de desinfectar i ventilar, i també hi haurà gel hidroalcohòlic als espais comuns.
  • Les escoles tindran un CAP i una persona de referència, que gestionarà els casos sospitosos de covid-19.
  • Es contractaran més de 8.000 professionals educatius.
  • Els professors de baixa se substituiran des del primer dia.
  • S’impulsa un pla digital i es dotarà de dispositius els alumnes a partir de tercer d’ESO.
  • Es faran 500.000 tests PCR a alumnes i professorat entre el 15 de setembre i el 15 de novembre.
  • Les reunions amb les famílies, i també entre els professionals del centre, s’hauran de fer de manera telemàtica.

Què fer en el cas que hi hagi un positiu?

En cas que un infant tingui símptomes, no ha d’anar a l’escola. Tampoc no ho ha de fer si se li ha diagnosticat coronavirus o s’està pendent del resultat d’una prova PCR ni si conviu amb un cas confirmat.

Si hi ha un positiu per covid-19, es posarà el grup de convivència en quarantena. Els aïllaments previstos seran de 14 dies.

Quan no s’han de portar els fills a escola?

Els infants s’han de quedar a casa si presenten algun dels símptomes que es poden relacionar amb la covid-19, en consens amb la comunitat pediàtrica, Educació i Salut, que han actualitzat la simptomatologia de Covid-19 entre els infants.

  • Febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC)
  • Tos
  • Dificultat per a respirar
  • Mal de coll*
  • Refredat nasal*
  • Fatiga, dolors musculars i/o mal de cap
  • Mal de panxa amb vòmits o diarrea
  • Pèrdua d’olfacte o gust (infants grans i adolescents)

Atès que el mal de coll i el refredat nasal (amb o sense mocs) són molt habituals en els infants, només s’haurien de considerar símptomes potencials de Covid-19 quan també hi ha febre o altres manifestacions de la llista de símptomes.

Quan es tancarà una escola?

Educació s’ha compromès a no tancar els centres escolars durant tot el curs. En tot cas, recentment el departament ha informat que si hi ha dos casos positius de dos grups de convivència diferents, es valorarà tancar el centre, sempre que les autoritats sanitàries ho considerin convenient. El tancament seria de 14 dies.

En cas que una escola no pugui fer activitat lectiva perquè tots els cursos hagin de complir una quarantena a casa, l’escola continuarà funcionant en tot moment per als fills dels treballadors essencials, i també es mantindrà obert el servei de menjador per poder donar servei a les famílies més vulnerables.

Sobre els centres d’educació especial, Educació aposta per no tancar-los, tampoc si es decreta un confinament total de la població.

Caldrà dur mascareta a classe?

El Govern espanyol ha anunciat que tots els infants de més de sis anys hauran de dur mascareta a l’escola, encara que formin part dels grups de convivència estable, també anomenats grups bombolla. Ha dit que s’ha acordat en la conferència sectorial d’educació, en què participen representants de totes les comunitats autònomes.

Tot i això, Salut insisteix que, a Catalunya, utilitzar la mascareta a partir dels sis anys dependrà de la situació epidemiològica de cada territori. D’acord amb la darrera actualització del Procicat, el primer dia del curs i almenys durant les dues primeres setmanes tots els infants a partir dels sis anys hauran de dur mascareta en tots els centres. A partir d’aleshores, l’obligatorietat dependrà de la situació epidemiològica de cada territori. L’element de protecció sí que serà obligatori sempre a escoles i instituts a partir dels 12 anys.

Els que tinguin entre sis i 12, sí que l’hauran de dur sempre per entrar i sortir de l’escola i per moure’s pel centre, però no dins l’aula.

Com seran les classes a la universitat?

En el cas de les universitats, l’inici del curs 2020-2021 serà força diferent. El govern i els centres preveuen un model híbrid que combini docència virtual i presencial, almenys durant la primera meitat del curs. Els estudiants sabran quin és el pla d’aprenentatge de cada assignatura abans de matricular-s’hi i també el sistema d’avaluació, encara que s’apostarà perquè sigui contínua.

Pel que fa a les mesures de seguretat i d’higiene, serà obligatori mantenir una distància física d’1,5 metres a les aules, laboratoris i altres espais tancats. També caldrà dur mascareta per accedir a la universitat, en els desplaçaments dins dels edificis i sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. Els serveis de les universitats, com biblioteques, bars o instal·lacions esportives, podran romandre oberts.