La ciutat de Barcelona i la resta de municipis de la regió metropolitana passen a la fase 2 de la desescalada el dilluns, 8 de juny. D’aquesta manera, el Ministeri de Sanitat ha acceptat la petició del Departament de Salut perquè la ciutat avanci en el desconfinament. L’anunci l’ha fet el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una compareixença després del Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest divendres a La Moncloa, que ha aprovat la sisena pròrroga de l’estat d’alarma.

Amb l’avançament en la desescalada i tal com defensa la Generalitat, les autoritats sanitàries espanyoles consideren que la incidència de casos nous de coronavirus a Barcelona va, ara per ara, a la baixa i que els CAP tenen més capacitat de diagnòstic i de seguiment d’infectats. La fase 2 de la desescalada permet, entre altres coses, el consum dins de bars i restaurants, el bany a la platja o l’obertura de centres comercials, sempre amb limitacions d’aforament.

El 52 % de la població espanyola estarà en fase 3 a partir de dilluns i el 48 %, en fase 2. El ministre Salvador Illa ha demanat “prudència i responsabilitat individual” a la ciutadania per evitar possibles rebrots: “És important no perdre respecte al virus”. Des del govern central insisteixen que l’estat d’alarma és la mesura “més efectiva” per garantir la desescalada al conjunt del territori.

Dues setmanes per canviar de fase

El pla de transició cap a l’anomenada “nova normalitat” preveu que cada fase duri, com a mínim, dues setmanes. Per tant, Barcelona no entrarà en la fase 3 de la desescalada fins al 22 de juny com a molt aviat, sempre que l’evolució de la pandèmia sigui favorable.

Pel que fa a la resta de regions sanitàries, Lleida, igual que Barcelona, passa a la fase 2. El Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran avancen a la fase 3. Girona, la Catalunya Central i les àrees del Garraf i l’Alt Penedès es mantenen en la fase 2.

Mobilitat a Barcelona i àrea metropolitana

Tot i que Barcelona continuarà en la fase 1 fins diumenge, 7 de juny, ja s’hi ha flexibilitzat la mobilitat. El 30 de maig, el Govern espanyol va donar llum verda a la proposta de Salut perquè Barcelona i l’àrea metropolitana siguin una regió única. La mesura permet la mobilitat entre els municipis metropolitans, que fins aquesta setmana no estava permesa. Ara bé, per ara no es pot anar als municipis del Garraf i l’Alt Penedès perquè aquestes dues àrees estan separades de la regió sanitària de Barcelona fins a la fase 3.