Els barcelonins podran sortir de la ciutat a partir de dilluns, 1 de juny, després que el Govern espanyol hagi donat llum verda a la proposta del Departament de Salut per flexibilitzar la mobilitat a tota l’àrea metropolitana. Tot i que el pla de desescalada pel coronavirus no preveu els desplaçaments entre regions sanitàries fins després de la fase 3, les administracions han decidit avançar la mesura.

La Generalitat, l’Ajuntament i els municipis de l’àrea metropolitana havien demanat la llibertat de moviments perquè es tracta d’un territori molt interconnectat a escala social i laboral i també per la bona evolució de les dades sanitàries. Només hi ha una excepció, les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf (que formen part de la regió Metropolitana Sud) queden excloses perquè ja hauran passat a la fase 2.

Les regions catalanes que passen a la fase 2

El Ministeri de Sanitat ha aprovat també que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya central i les àrees de l’Alt Penedès i el Garraf avancin a la fase 2, en la qual des del 25 de maig ja hi ha l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Lleida, en canvi, es mantindrà encara en la fase 1 per alguns rebrots puntuals que s’hi han detectat aquesta setmana. En la fase 1 també hi serà l’àrea metropolitana i per tant també Barcelona, fins com a mínim el 8 de juny.

Primeres zones en la fase 3

A partir del dilluns, 1 de juny, 32 milions de ciutadans de l’estat espanyol ja estaran en la fase 2, el 70 % de la població. Sanitat ha anunciat que Albacete, Ciudad Real, Toledo, tota la Comunitat Valenciana, Màlaga i Granada també passaran a la fase 2. Es mantindran en la fase 1 Madrid i Castella i Lleó excepte la comarca d’El Bierzo, que avança en la desescalada. Les úniques regions que avançaran a la fase 3 són Formentera, a les Balears, i La Graciosa, La Gomera i El Hierro, a les Canàries.