violència

L’entitat Tamaia ha anunciat que deixa l’activitat per raons econòmiques. Segons el comunicat publicat aquest divendres, només reben el 50 % del pressupost de fons públics, la resta prové de recursos propis que ara, per culpa de la covid-19, els és impossible de mobilitzar. Tot plegat, diuen, els ha deixat a la intempèrie.

28 anys contra la violència patriarcal

El projecte de Tamaia va començar l’any 1992 sota el nom d’Associació de Dones contra la Violència Familiar TAMAIA. Es tractava de crear un grup d’ajuda mútua de dones per donar resposta a aquella necessitat. Ara Tamaia denuncia que el seu projecte és costós i que en els darrers anys únicament reben un 50 % de finançament públic. La situació obliga les responsables del projecte a fer una doble jornada laboral i a la formulació de propostes que els permeti complementar l’altre 50 % del pressupost. La pandèmia ha obligat a cancel·lar la majoria d’aquestes activitats i les ha acabat obligant a tancar portes.

Falta de polítiques públiques

En el mateix comunicat de Tamaia, l’entitat és molt crítica amb l’Administració i denuncia que el tancament “és conseqüència directa d’unes polítiques públiques absolutament insuficients i absurdament burocratitzades. La burocràcia — els formularis del patriarcat que tant de temps ens furten — actuen com a murs de contenció de la dissidència, ja no volem sostenir per més temps aquesta mediació institucional que ens desgasta i ens expropia el saber i la pràctica”.

Un adeu necessari

Segons les treballadores de Tamaia, la situació de precarietat a la qual les ha empès la pandèmia les ha posat també al límit i asseguren que “és necessari trencar el silenci, i l’única manera que hem trobat per expressar la nostra fragilitat és tancar el projecte per no trencar-nos”. Finalment, Tamaia apunta que ara s’obre un període de reflexió. “Hem decidit que per poder mantenir la perspectiva de la nostra pràctica necessitem aturar per prendre distància, sanar i projectar cap a on és que volem col·locar el nostre cos i la nostra alegria”.

Xoc entre el sector

L’anunci de l’entitat Tamaia ha agafat per sorpresa a les treballadores del sector. En el cas de la Fundació Surt, l’Eva Cruells, responsable de l’àmbit de violències, assegura que la decisió de tancar ha suposat un xoc i les ha deixat ben parades. Cruells explica que es difícil concebre que una entitat pionera i de referència en la lluita contra la violència masclista com Tamaia hagi acabat tancant. Un dels aspectes que destaca és com utilitzava les ensenyances del moviment feminista com una eina per empoderar-les per superar aquestes violències. Entre les moltes fites aconseguides per Tamaia, Cruells també destaca la participació activa en la redacció de la llei contra la violència masclista del 2008.Des de la fundació Surt també valoren que la decisió de Tamaia ha estat molt valenta i ha posat en el focus de totes les mirades les carències i la precarització que les entitats dedicades a les violències masclistes estan travessant en aquests moments “no podem sostenir tot allò on l’administració no arriba ens hem de plantar i repensar el sector.”