El bon temps i la novetat de banyar-se a les platges de Barcelona el primer cap de setmana que està permès, en la fase 2, han obligat aquesta dissabte a tancar-ne quatre per excés d’aforament: la Nova Icària, el Bogatell, la Mar Bella i el Llevant. A més, també tenen ocupació alta, d’un 80 %, les platges de Sant Sebastià, Sant Miquel, la Barceloneta i la Nova Marbella. El Fòrum té bandera vermella per mala qualitat de l’aigua.

Cues per accedir a la sorra i informadors desbordats

Per primera vegada s’han tancat els accessos en aquests punts i s’han format cues de gent amb la intenció d’accedir a la sorra. Fins i tot s’han produït situacions no vistes mai: ciutadans que havien marxat una estona de la platja i que, tot i tenir el grup d’amics i totes les pertinences a dins, no hi han pogut tornar. De fet, en el cas de la platja de la Nova Icària només s’han habilitat dos punts d’accés i els informadors, tot i les tanques, no han donat l’abast per gestionar l’allau de persones que intenta arribar al mar.

A més de la informació de les platges disponible al web, també s’està informant per megafonia els banyistes i els informadors a peu de platja treballen per redistribuir la gent.

Cues a la platja
Cues a la platja de la Nova Icària

D’ençà que Barcelona va entrar a la fase 2, ara fa una setmana, el mal temps ha estat la tònica més habitual, però aquest dissabte el sol ha decidit tornar a ser el protagonista del dia i els barcelonins ho han aprofitat per anar a la platja. Durant el matí s’han pogut respectar els dos metres de distància de seguretat marcades per les autoritats, però s’ha fet més complicat a mesura que ha avançat el dia. Al migdia, s’ha començat a alertar per megafonia que s’estava sobrepassant el límit de l’aforament recomanat i han demanat als banyistes traslladar-se a altres platges més buides.

Mapa de platges

 

El que també s’ha vist aquest primer dissabte és molts ciutadans contents de poder-se tornar a banyar a la platja. Molts dels usuaris han viscut aquest fet com un primer pas important per poder tornar a recuperar la normalitat de mica en mica. Encara que hi ha qui no n’ha gaudit del tot, perquè confessa que ha patit per poder garantir en tot moment les distàncies de seguretat. 

Instal·lats els videosensors a les platges

Al llarg d’aquesta setmana s’han instal·lat els 18 videosensors per calcular l’ocupació de les platges. Els aparells han de permetre donar informació en temps real per garantir les distàncies de seguretat, tant als usuaris com a l’Ajuntament. Amb aquesta informació, si en algun moment es considera que se sobrepassa la capacitat adient per mantenir la distància de seguretat, el consistori hi restringirà temporalment l’accés amb tanques.

Platja de Barcelona a la tarda

Quan hi ha l’indicador verd és que hi ha menys del 40 % d’ocupació; el groc, quan està entre el 40 i el 60 %, mentre que el taronja és quan l’ocupació ja s’apropa al 80 %. En aquest últim cas, es recomana anar a platges amb menys afluència de persones. Aquest dissabte al matí, la majoria de platges tenia el senyal de color verd a primera hora però al migdia han passat a color groc i algunes a taronja.

platges plenes primer dissabte
Platja de Barcelona al matí

Per informar de totes les novetats i redistribuir la població, l’Ajuntament també ha desplegat informadors a totes les platges. Al llarg de l’estiu seran els encarregats d’acompanyar la ciutadania perquè la distribució a la sorra permeti mantenir les distàncies entre persones.

Reobertura de la platja de gossos

La platja de gossos de Barcelona, ubicada a la platja del Llevant, ha tornat a obrir aquest dijous, quatre dies després de l’inici de la temporada de bany a tot el litoral de la ciutat. L’espai per a animals de companyia obrirà cada dia des de les 10.30 fins a les 19 h i s’hi aplicarà la mateixa regulació que a la resta de platges de la ciutat. El recinte redueix la capacitat màxima a 80 gossos per la necessitat de mantenir la distància de seguretat i la reducció de sorra pel temporal Gloria.

El que encara no s’ha reobert és el servei de bany assistencial per persones amb discapacitat. Per això, aquest dissabte una trentena de persones s’han manifestat per defensar el seu dret a banyar-se. Des de l’Ajuntament asseguren que estan treballant per reprendre el seu servei, però que estan estudiant com poder-lo fer i complir les normatives de protecció contra la covid-19.

Zones de jocs infantils i esportives

Malgrat que ja s’ha obert l’ús recreatiu de les platges, encara hi ha gent que hi va per fer esport. Des del consistori recorden que de 10 a 18 h, cal fer-ho a les tres zones de pràctica lliure esportiva situades a les platges de la Nova Icària, el Bogatell i la Mar Bella. La resta de l’horari es pot fer esport lliurement a totes les platges.

A més, cal recordar també que les zones de joc infantils i les esportives encara resten precintades i, per tant, no s’hi pot anar. Tampoc no es pot accedir als espigons de les platges de la ciutat.