Congrés dels Diputats el 3 de juny de 2020

(ACN) El Congrés ha aprovat la sisena i “última” pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus fins al 21 de juny. La prolongació de la mesura ha tingut el suport del PSOE, Unides Podem, Cs, Més País, Compromís i altres formacions com el PRC. ERC, que ha tancat un acord per al retorn de competències amb l’executiu, i EH Bildu s’han abstingut mentre que el PP, Vox, UPN, el Fòrum i els grups independentistes JxC i CUP hi ha votat en contra. En total, el nou decret que preveu que les comunitats autònomes gestionin la desescalada a partir de la fase 3 als seus territoris ha rebut 177 vots a favor, 155 en contra i 18 abstencions.

La sessió ha començat a les 10 del matí amb la mateixa imatge de les últimes ocasions: menys diputats, mascaretes i guants a la sala. L’encarregat d’obrir-la, de nou, ha estat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha anunciat l’aprovació dimarts que ve d’un decret nou de mesures sanitàries que s’aplicaran quan s’aixequi l’estat d’alarma. També ha promès un pla de reactivació del sector de l’automòbil i una llei de mobilitat sostenible i ha reivindicat el 8-M i ha demanat a la dreta que no utilitzi la bandera espanyola per “dividir”.

Crítiques dels partits de l’oposició

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de “mentir” i ha avançat que el seu partit demanarà una comissió d’investigació sobre la “nefasta” gestió del coronavirus. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat l’executiu de ser “una catàstrofe” per a la vida i ha advertit Sánchez que “no podran eludir la justícia”. Sánchez ha respost a aquestes crítiques acusant-los d’“utilitzar el virus” i la bandera com a “arma llancívola”. Mentre que el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, assegura que la dreta està organitzant “una mena de motí” per substituir el govern de coalició per un de “tecnòcrates”.

Picabaralla entre JxC i ERC i la “responsabilitat” de Cs

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha defensat la seva abstenció després de dues votacions en contra i ha dit que Esquerra “parla i decideix per ERC. No som els criats de ningú”. Rufián ha defensat la mesa de diàleg sobre Catalunya i ha avisat que a aquesta no s’hi juga “la pervivència d’ERC com a actor imprescindible per a la governabilitat” sinó que hi està en joc “la democràcia”.

La portaveu de JxC, Laurà Borràs, s’ha dirigit directament a ERC i li ha dit que “l’única opció és un estat propi” i que cal que “les forces independentistes vagin juntes”, encara que puguin “discrepar”. Borràs ha qualificat “d’ofensiu” el discurs del líder d’ERC i ha dit que cal “deixar d’atacar-nos a nosaltres mateixos”.

El diputat de Cs, Edmundo Bal, ha justificat el seu sí per “responsabilitat” i ha acusat ERC de pretendre tenir “privilegis” per a Catalunya.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha acusat la dreta de “mercadejar” amb els morts i el Govern espanyol “d’alimentar durant anys la impunitat de les altes instàncies”.