L’atenció primària serà un servei clau en el seguiment i contenció de la pandèmia de coronavirus a mesura que entri en vigor la fase 1 a les diverses regions sanitàries. La consellera de Salut Alba Vergés, ha explicat que en aquesta nova etapa es reforcen les proves de diagnòstic PCR a l’atenció primària. Recomana que aquelles persones amb simptomatologia es posin en contacte amb els serveis de salut per telèfon o a través de l’aplicació Stop Covid. “Tenim la capacitat per fer aquestes proves PCR a les persones amb símptomes i quan els metges ho considerin. Segons els criteris dels professionals es faran les proves PCR per poder fer un diagnòstic precoç, identificar contactes i seguiment d’aquests contactes per fer aïllament i evitar un contagi comunitari”.

Vergés ha explicat que “ha augmentat la capacitat dels laboratoris. En l’àmbit hospitalari ara mateix es poden fer 8.000 PCR al dia, i a part hi ha els recursos del programa Orfeu i en els propers dies a través del Banc de Sang i Teixits”. Ha detallat que s’estan organitzant els circuits per ser més àgils, especialment a les tres regions sanitàries que dilluns passaran a la fase 1.

Afegeix que “ara des de l’atenció primària ha de ser possible fer el test perquè hi ha més mobilitat de la gent”. Dilluns començaran les proves a gent que tingui símptomes a les tres regions que entren en la nova etapa. Vergés ha assegurat que es reforçarà el servei per donar-hi resposta però ha recordat també que cal seguir la recomanació de “trucar abans d’anar al centre sense cita, i seguir amb les precaucions per evitar aglomeracions als centres de salut“.

Gairebé 50.000 PCR positius a primària

La consellera ha explicat que els serveis de primària “han compaginat l’atenció telemàtica i presencial de malalts crònics amb la gestió de la covid-19. Els centres de salut han fet proves de diagnòstic per la imatge i han incrementat l’atenció domiciliària i fet seguiment de les residències de gent gran“. La titular de Salut ha dit que des de l’inici de la pandèmia el servei de primària ha atès 160.336 persones, dels quals 49.417 han estat pacients que han donat positiu de covid-19 a les proves PCR realitzades fins aquest divendres, 8 de maig.

Vergés ha defensat que aquesta implicació de l’atenció primària en la realització de test requereix reforçar els professionals i treballar conjuntament amb la resta de departaments sanitaris per frenar l’expansió i vigilar si pot haver un rebrot a qualsevol punt de Catalunya, on la tendència segueix decreixent.