Retrobament platja desconfinament
Foto: Xavi Clavo

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha confirmat que aquest dilluns demanarà al Ministeri de Sanitat que les regions de Barcelona i Lleida passin a fase 3 al llarg de la setmana vinent, sense haver d’esperar set dies més per canviar de fase. Segons ha informat el Departament de la Presidència, el Procicat autoritzarà aquest dilluns que tot Catalunya pugui estar en fase 3 la setmana vinent, abans del cap de setmana i, per tant, de la revetlla de Sant Joan, amb l’argument que els resultats sanitaris ho avalen.

Segons han explicat des de la Presidència, un cop tot el país hagi passat a la fase 3, la Generalitat recuperarà totes les competències que ha perdut durant l’estat d’alarma. A partir d’aquell moment afirmen que es procedirà a regular la nova normalitat. “Preferim parlar de temps excepcional de solidaritat i compromís social. No volem tornar a velles normalitats, sinó a nous futurs” diu en una nota de premsa la Generalitat.

“Necessitem 5.000 milions d’euros anuals addicionals”

Quim Torra ha aprofitat l’ocasió per criticar de nou que l’estat decidís recentralitzar les competències sanitàries durant la pandèmia. Assegura que això ha estat un gran fracàs i demana que no torni a passar. El president també afirma que han entès que el temps i l’anticipació és clau. Cal agilitat per prendre decisions i per rectificar les que no estan funcionant. Les reunions de president només han estat monòlegs. Calen més que criteris verticals, hauríem de treballar de manera més horitzontal i transversal”.

En la nota també fan autocrítica: “Hem de reconèixer que la gestió de les residències es podia haver fet millor”. Per això, assegura que cal avançar cap a la integració social i sanitària real dels espais residencials. A més, en el comunicat Torra diu que s’han de fer reformes estructurals en el sistema de salut. I en aquest sentit, afirma que és el moment d’escoltar els professionals del camp, com metges i infermers. Però per poder-ho fer afirma que necessiten que s’acabi amb l’infrafinançament crònic del sistema sanitari. “Necessitem 5000 milions d’euros anuals addicionals”.