mobilitat regions sanitàries

A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?

La mobilitat dels ciutadans i els desplaçaments a un altre municipi o entre regions sanitàries s’han anat ampliant a mesura que s’ha avançat en les fases de desescalada. Amb l’entrada de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Lleida a la fase 3, la mobilitat sense restriccions s’ha restablert a tot Catalunya.

Fase 3: moviment entre regions sanitàries

Poder visitar familiars i amics d’una altra regió sanitària o viatjar-hi ha estat un dels darrers passos del desconfinament. La flexibilització del moviment entre territoris ha arribat amb la fase 3 a Catalunya. La Generalitat ha permès la mobilitat entre les regions sanitàries que comparteixen la fase 3 i abans que s’aixequi l’estat d’alarma. També s’ha plantejat possibles pactes amb altres comunitats (l’Aragó i la Comunitat Valenciana) per permetre’n la mobilitat. Tot i que a partir del dilluns 22 de juny ja estarà permesa la mobilitat a tot l’estat.

Fase 1 i 2: es pot canviar de municipi dins d’una regió sanitària

La fase 1 va permetre canviar de municipi, sempre dins la regió sanitària. Això ja es pot fer a les regions de sanitàries de Catalunya des de fa setmanes.

Pel que fa a Barcelona, des de l’1 de juny s’hi ha permès la mobilitat per tots els municipis de l’àrea metropolitana. El Govern espanyol va acceptar la petició de Salut i va permetre unificar les regions sanitàries de Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana sud, i, més tard, l’Alt Penedès i el Garraf, que també es van incorporar a la regió sanitària de la ciutat.

Regions sanitàries enlloc de províncies

Durant el confinament molts s’han preguntat quan es podrà viatjar entre províncies. Però la qüestió és que el procés de desescalada a Catalunya s’ha basat en les nou regions sanitàries definides per la Generalitat i no pas en les províncies, com ha passat en la majoria de les comunitats autònomes. Tot el que està permès fer s’ha determinat en funció de la fase de cada regió i de la regió sanitària a la qual pertany cada municipi.