fabra barcelona
Barcelona des de Collserola. Autor: Alfons Puertas

Des d’aquest dilluns, els barcelonins ja poden desplaçar-se a la resta de municipis de la regió metropolitana, i viceversa. La mesura va ser aprovada el dissabte 30 de maig pel Govern espanyol després que Salut li hagués traslladat la proposta, avalada també des de fa dies per l’alcaldessa, Ada Colau. D’aquesta manera, les tres regions sanitàries fins ara existents —Barcelona ciutat, la regió metropolitana nord i la metropolitana sud— passen a ser-ne una de sola. Aquesta flexibilització de la mobilitat entre territoris suposa que els 3,2 milions de persones que resideixen en els 36 municipis que integren l’AMB poden moure’s en transport públic o privat si és per realitzar alguna de les activitats permeses en la fase 1 de la desescalada. També estan permesos els desplaçaments a localitats del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i el Baix Llobregat.

En la fase 1 es mantenen vigents les franges horàries i es reforcen els serveis públics per garantir que les activitats i la mobilitat dels ciutadans es puguin fer de forma segura. Entre les principals novetats de la fase 1 hi ha la possibilitat de fer reunions familiars i amb amics d’un màxim de 10 persones i l’obertura de les terrasses dels bars i restaurants.

Colau demana “prudència i responsabilitat”

L’alcaldessa Ada Colau qualifica de “bona notícia” la unificació de l’àrea metropolitana en una única regió sanitària, perquè permetrà retrobaments entre famílies i amics. A més, també s’incrementaran els moviments i s’evitaran les aglomeracions a les zones amb més densitat de població. Tot i això, Colau demana “prudència i responsabilitat” als barcelonins per poder seguir avançant en la desescalada i poder avançar al més aviat possible a la fase 2.

El Garraf i l’Alt Penedès, al marge

Tot i que l’àrea metropolitana ja funciona com una única regió sanitària hi ha dues comarques, el Garraf i l’Alt Penedès, que queden al marge perquè entren a la fase 2 i, per tant, estaran aïllades fins al tram final del procés de desescalada. Això vol dir que els habitants d’aquestes dues comarques no podran sortir d’aquesta zona, i la gent que viu a Barcelona i la resta de l’àrea metropolitana no podrà visitar els familiars que visquin en aquestes zones, ni fer-hi desplaçaments que no estiguin justificats.