La desescalada no s’aplica de forma homogènia a tot el territori. Les fases del desconfinament a Catalunya postcoronavirus són per regions sanitàries, segons la proposta de la Generalitat al Govern espanyol. Salut va plantejar inicialment fins a nou regions sanitàries diferents per tal de dividir Catalunya tenint en compte la densitat de població que permetés gestionar l’entrada a la fase 1 de forma efectiva. Ara bé, després d’unes setmanes, Sanitat ha acceptat la proposta de Salut d’unificar la regió sanitària de la ciutat de Barcelona amb la regió sanitària metropolitana nord i sud.

La divisió territorial també té en compte altres factors geogràfics, socioeconòmics, demogràfics, laborals, epidemiològics, així com d’instal·lacions sanitàries existents. Per això, en aquest mapa pots consultar a quina regió sanitària pertany el teu municipi per saber si et mantindràs en fase 1 o passaràs a fase 2 el proper dilluns.

El Departament de Salut va definir en un inici aquestes nou regions sanitàries: Barcelona ciutat, àmbit metropolità nord, àmbit metropolità sud, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu i Aran. 

Des del dilluns 1 de juny, Barcelona ciutat, àmbit metropolità nord i sud formen part de la mateixa unitat territorial i per tant es permet ja la mobilitat entre els municipis d’aquesta regió. L’excepció serà a l’Alt Penedès i Garraf. Aquestes dues àrees de gestió assistencial han passat a fase 2 i per tant no es pot anar de Barcelona a aquests municipis.

Busca el teu municipi per conèixer la teva regió sanitària

Les regions sanitàries són una altra manera de delimitar el territori i no es corresponen amb les comarques ni amb les províncies. De fet, municipis d’una mateixa comarca poden pertànyer a diferents regions sanitàries. Per això, i si després de veure el mapa de Catalunya prefereixes consultar el teu municipi directament, pots fer-ho a través d’aquest cercador i conèixer a quina regió sanitària pertany la teva ciutat o poble i si el municipi on treballes es troba dins la mateixa fase o no.

Per què hi havia tres regions sanitàries per l’àrea metropolitana?

Abans de la pandèmia la regió sanitària de Barcelona era només una, però la Generalitat va proposar que hi hagués una sola regió sanitària per Barcelona ciutat per diversos factors, entre ells la densitat de població, per gestionar la desescalada (inclou els 10 districtes: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi), amb una densitat de població de 803.303 homes i 890.146 dones.

Les altres dues àrees de l’area metropolitana determinades van ser la regió sanitària d’àmbit metroplità nord (Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, amb 979.368 homes i 1.006.664 dones) i la regió sanitària d’àmbit metropolità sud (l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès sud, amb 672.002 homes i 698.707 dones).  Ara bé, s’ha fet marxa enrere, tornant a les regions sanitàries prèvies a la pandèmia i des del dilluns 1 de juny es permet la mobilitat a tota l’àrea metropolitana.