A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?

La desescalada no s’ha aplicat de forma homogènia a tot el territori. Les fases del desconfinament a Catalunya pel coronavirus són per regions sanitàries, segons la proposta que va fer la Generalitat al Govern espanyol.

El mapa de mobilitat dels barcelonins s’ha ampliat ràpidament en qüestió de poques setmanes. L’impediment per sortir de la ciutat es va allargar des del 14 de març fins l’1 de juny, però a partir d’aquest dijous 18 de juny, amb l’entrada de l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida en la fase 3, ja es pot circular lliurement per tot Catalunya.

Salut va plantejar inicialment una divisió de Catalunya en nou regions sanitàries diferents que permetés gestionar l’entrada a la fase 1 de forma efectiva. La divisió territorial també es va fer tenint en compte altres factors: geogràfics, socioeconòmics, demogràfics, laborals, epidemiològics, així com les instal·lacions sanitàries existents.

Incialment, les regions sanitàries definides van ser: Barcelona ciutat, àmbit metropolità nord, àmbit metropolità sud, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu i Aran.

Des del dilluns 1 de juny Barcelona ciutat i els àmbits metropolitans nord i sud formen part de la mateixa unitat territorial i, per tant, es permet la mobilitat entre els municipis d’aquesta regió. I des del 8 de juny també s’han afeit a la mateixa regió de Barcelona l’Alt Penedès i el Garraf.

Busca el teu municipi per conèixer la teva regió sanitària

Les regions sanitàries són una manera específica de delimitar el territori i no es corresponen amb les comarques ni amb les províncies. De fet, s’ha donat el cas que municipis d’una mateixa comarca pertanyin a diferents regions sanitàries. Per això, durant les diferents fases de la desescalada t’hem facilitat com consultar el teu municipi directament a través d’aquest cercador i conèixer a quina regió sanitària pertany.

Per què hi havia tres regions sanitàries per a l’àrea metropolitana?

Abans de la pandèmia la regió sanitària de Barcelona era només una, però la Generalitat va proposar que hi hagués una sola regió sanitària per Barcelona ciutat per diversos factors. Per exemple, per la densitat de població: Barcelona inclou 10 districtes (Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi) amb una densitat de població de 803.303 homes i 890.146 dones.

Les altres dues divisions de l’àrea metropolitana van ser la regió sanitària d’àmbit metroplità nord (Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, amb 979.368 homes i 1.006.664 dones) i la regió sanitària d’àmbit metropolità sud (l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès sud, amb 672.002 homes i 698.707 dones).