La Fundació Joan Miró ha obert portes aquest divendres, després de tres mesos tancat per la crisi sanitària del coronavirus. Amb les limitacions d’aforament i els protocols per evitar-ne el contagi, el repte és atreure un públic més local aprofitant que les darreres setmanes molts barcelonins s’han fet seva la muntanya de Montjuïc.

“Jo hi pujo cada dia caminant, mai no havia vist tanta gent” comenta Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró. Daniel diu que abans de confinament Montjuïc era un espai quasi desert i que ara molta gent l’aprofita per caminar i fer esport. Precisament, el repte ara és aconseguir que aquestes persones incloguin la visita dels museus d’aquest espai de la ciutat en les seves rutines per la muntanya.

Durant tot aquest mes de juny l’entrada tindrà un cost de set euros.

Menys de 300 persones

Tot i que en la fase 2 de la desescalada els museus poden obrir amb un terç de l’aforament, en el cas de la Fundació Joan Miró això no és possible. L’equipament cultural està distribuït en diverses sales de dimensions reduïdes i cal garantir la distància social de dos metres entre els visitants. Només podran entrar-hi 300 persones quan abans de la pandèmia podien ser-ne 1.200.

El valor de l’art en directe

Els equipaments culturals i artístics han fet un esforç per innovar i apropar les seves propostes als espectadors a través de les xarxes socials i plataformes en línia. Una experiència que els espectadors han agraït i valorat però que, des de la Fundació Joan Miró, creuen que ha servit per destacar l’art en directe. “És molt diferent veure una obra a través d’una pantalla que ‘in situ'”, diu Marko Daniel. I no només això, “aquesta obra està ubicada en un espai, un context i una sala, en el nostre cas és aquest edifici en mig de la natura”.

Poca afluència al Poble Espanyol

El Poble Espanyol és un altre dels espais culturals i d’entreteniment a Montjuïc que ha obert portes aquesta setmana. Ho ha fet amb poca afluència de gent però amb un replantejament del contingut per orientar-ho a un públic més local.

Un dels canvis ha estat el preu. Durant la temporada d’estiu l’entrada tindrà un cost de 6 euros per a infant i adults, la meitat del preu habitual. A més, sanitaris i farmacèutics hi tindran accés lliure presentant un document que acrediti la seva professió.

També per a aquesta reobertura el Poble Espanyol ha decidit ampliar les zones de terrasses dels bars i restaurant de l’interior del recinte. En total hi haurà 19 terrasses, que ocuparan uns 2.500 metres quadrats. De moment, el recinte obrirà els dijous, de 5 de la tarda a mitjanit, i els divendres, dissabte i diumenge tot el dia.